نجمه کبيري
1*، محبوبه آهنگر دارابي
21 کارشناس ارشد فیزیولوژی جانوری، دانشگاه علوم پزشکي شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 کارشناس ارشد فیزیولوژی جانوری گروه زيستشناسي، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: خارمریم و چای کومبوجا از گیاهان دارویی حاوی هزاران ترکیب آنتی اکسیدان می باشند که به عنوان یک عامل حفاظت کبدی استفاده می شوند. کبد یکی از اندامهای مهم در بدن که همواره در معرض عوامل اکسیدان و کارسینوژن قرار دارد و بنابراین ترکیبات آنتی اکسیدان برای سلامتی کبد موثر هستند. در این مطالعه اثر خارمریم و چای کومبوجا بر مسمومیت کبدی ناشی از تیواستامید بررسی شده است. مواد و روشها: در این مطالعه 35 موش صحرایی در 7 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل (گروه 1)، گروه تیمار شده با تیو استامید(mg/kg 400) برای سه هفته (گروه 2)، گروه تیمار شده با تیو استامید و سپس سیلی مارین(mg/kg 400) برای سه هفته (گروه 3)، گروه تیمار شده با سیلی مارین (mg/kg 400) و سپس تیو استامید برای سه هفته (گروه 4)، گروه تیمار شده با تیو استامید و سپس سیلی مارین (mg/kg 200) برای سه هفته(گروه 5)، گروه تیمار شده با تیو استامید و سپس چای کومبوجا (mg/kg50) (گروه 6) و گروه تیمار شده با تیو استامید و سپس ترکیب خارمریم وچای کومبوجا به مدت سه هفته(گروه 7). یافته ها: تیواستامید موجب افزایش سطح افزايش معنی دار آنزيمهای آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارات آمینوترانسفراز (AST)، لاکتات دهیدروژناز (LDH) و آلانین ترانسفراز (ALT) و بيلی روبين توتال در گروه کنترل منفی نسبت به گروه کنترل شد. در حالی که درمان با خار مریم و کومبوجا موجب کاهش قابل ملاحظه ای در سطح سرمی آنزیمها (AST, ALT, ALP , LDH ) و کاهش سطح بیلی روبین شد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که اثر حفاظتی خارمریم و چای کومبوجا علیه تیواستامید احتمالا" به دلیل وجود ترکیبات پلی فنلی در این گیاهان و عملکرد آنتی اکسیدانی می باشد.
کلید واژه ها: حفاظت کبدی, تیواستامید, خار مریم, چای کمبوجا, موش