فلور زرگري
1*، امير قرباني حق جو
2، حسین بابايي
3، صفر فرج نيا
4، نسيم حياتي رودباري
11 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران
2 گروه بیوشیمی بالینی، مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه بیوتکنولوژی، مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: استرس اكسيداتيو يك نقش مهم در پاتوژنز بيماري هايي مثل بيماري قلبي عروقي، سرطان، ديابت و پيري دارد. اين مطالعه به بررسي تايثر عصاره هيدرو الكلي بولاغ اوتي (NO) بر فعاليت آنزيم هاي آنتي اكسيداني و آسيب DNA ناشي از تجويز آرسنات در بافت كبد و كليه رت مي پردازد. مواد و روش¬ها: در این مطالعه تجربی 48 موش صحرایی نر بالغ انتخاب و به طور تصادفي به 6 گروه تقسيم شدند. گروه اول شامل موش صحرایی هاي سالم، گروه دوم، موش صحرایی هاي دريافت كننده آرسنيك به فرم سديم آرسنیت (SA) در غلظت 5/5 ميلي گرم به ازاي كيلوگرم وزن بدن از طريق تزريق داخل صفاقي گروه سوم و چهارم موش صحرایی هاي دريافت كننده عصاره هيدرو الكلي گياه بولاغ اوتي در دوزهاي 200 و 500 ميلي گرم به ازاي كيلوگرم وزن بدن و گروه پنجم و ششم موش صحرایی هايي كه عصاره بولاغ اوتي را به ترتيب در دوز هاي 200و 500 ميلي گرم به ازاي كيلو گرم وزن بدن از طريق گاواژ به همراه SA(5/5 ميلي گرم بركيلوگرم وزن بدن ) به صورت تزريق داخل صفاقي دريافت نمودند بعد از دوره تيمار (28 روز) موش صحرایی ها بيهوش شدند، خونگيري انجام و سرم جدا گرديد. فعاليت آنزيم هاي سوپر اكسيد ديسموتاز، كاتالاز، گلوتاتيون پراكسيداز، غلظت مالون دي آلدئيد (MDA)، غلظت 8-OHdG و آنزيم¬هاي كبدي در سرم بررسي شد. يافته¬ها: نتايج نشان مي¬دهد كه مصرف عصاره بولاغ اوتي باعث افزايش فعاليت آنزيم هاي آنتي اكسيداني و كاهش فعاليت آنزيم هاي كبدي و همچنين كاهش غلظت MDA و8-OHdG در عصاره كبد گرديد. مصرف عصاره (NO) فقط باعث افزايش معني دار در فعاليت آنزيم گلوتاتيون پراكسيداز كليه گرديد. نتیجه¬گیری: نتايج مطالعه حاضر حاكي از تاثير عصاره بولاغ اوتي در كاهش استرس اكسيداتيو ناشي از SA و آسيب اكسيداتيو DNA در كبد و همچنين افزايش گلوتاتيون پراكسيداز در كليه است.
کلید واژه ها: استرس اکسیداتیو, Br.R Officinale Nasturtium, آنزیم های آنتی اکسیدان, آسیب اکسیداتیو DNA