آگاهی و عملکرد زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان هریس در مورد سرطان دهانه رحم و پاپ اسمیر

خدیجه کشاورزیان*، زهرا برزگری

1 مركز بهداشت شهرستان هريس، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Keshavarzian.heris@gmail.com

زمينه و اهداف: سرطان دهانه رحم، شايع¬ترين سرطان و عمده ترين عامل مرگ و مير زنان در كشورهاي درحال توسعه مي باشد. به منظور کاهش تلفات، پاپ اسمیر یک روش غربالگری ساده، برای تشخیص عفونت و جستجوی تغییرات پیش سرطانی می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی و عملکرد زنان منطقه هریس در مورد سرطان دهانه رحم و پاپ اسمیر انجام شد. مواد و روش¬ها: این مطالعه توصیفی در سال 1391 بر روی 333 زن متاهل 15 ساله و بالاتر مراجعه¬کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان هریس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها ، پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که توسط زنان تکمیل شد. روایی و پایایی پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS(نسخه16) و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. يافته¬ها: 128 نفر (4/38%) افراد در مورد سرطان دهانه رحم آگاهی داشتند و 203 نفر(61 %) در مورد این بیماری آگاهی نداشتند. 8/49% از زنان (تقریبا نیمی از آنان)، یکبار تست پاپ اسمیررا انجام داده بودند و نیمی دیگر این تست را انجام نداده بودند. نتيجه گيري: با توجه به عدم آگاهی اکثریت زنان (61 درصد) این منطقه و عملکرد نسبتا مطلوب آنان، به نظر می¬رسد اجرای برنامه های آموزشی وسیع به منظور افزایش سطح آگاهی، دانش و بهبود عملکرد زنان در پیشگیری از بروز بیماری سرطان دهانه رحم ضروری باشد.
کلید واژه ها: آگاهی, عملکرد, پاپ اسمیر, سرطان دهانه رحم

ثبت‌شده: 23 خرداد 1392