تاثیر تستوسترون انانتات بر سطوح پلاسمايي كلسترول، تري گليسريد، HDL، VLDL و LDL موش هاي صحرايي نر

هادی اندیشمند 1، رستگار الفتی کرجی 2*، افشین داروساز تبریزی 1، شکوفه فرشادیان 2، هاشم اندیشمند 3

1 گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3 گروه علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شهید بهشتی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: eng_rastegar2010@yahoo.com

زمینه و اهداف: آنالوگ تستوسترون انانتات (Testosterone Enanthate, TE) جهت درمان بیماران با سطح تستوسترون پلاسمای کم و افزایش حجم و قدرت ماهیچه ورزشکاران مورد استفاده قرار می¬گیرد. مطالعات نشان می¬دهند که سطح زیاد تستوسترون احتمالا بر روی پروفیل چربی¬های پلاسما تاثیر می¬گذارد. هدف این تحقیق تاثیر تجویز دوز بالای TE بر روی کلسترول تام، تری¬گلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی بسیار کم (VLDL)، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی زیاد (HDL) پلاسمای موش صحرایی نر بالغ بود. مواد و روش¬ها: برای انجام این تحقیق 35 موش صحرایی نژاد Wistarبطور تصادفی به 5 گروه 7 تایی تقسیم شدند: گروه I ) موش-های گنادکتومی شده و دریافت کننده 5 میلی گرم TE، گروه II) موش¬های گنادکتومی نشده و دریافت کننده 5 میلی گرم TE، گروه III) موش¬های گنادکتومی شده و دریافت کننده 5/0 میلی لیتر روغن زیتون، گروه IV) گنادکتومی نشده و دریافت کننده 5/0 میلی لیتر روغن زیتون و گروه V) شاهد (موش¬های که هیچ ماده¬ای دریافت نکردند). یافته¬ها: نتایج تحقیق ما نشان داد که بین گروها، تغییرات کلسترول پلاسما معنی دار نبود. سطح تري¬گليسريد پلاسما گروه¬های I (001/0>P) و II (05/0>P) و سطح VLDL پلاسما گروه¬های I (001/0>P) و II (01/0>P) با گروه شاهد بطور معنی داری بالاتر بود. سطح لیپوپروتئین LDL پلاسما بین گروه¬های I و II با گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد اما سطح HDL در گروه II نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0 >P). نتیجه گیری: مصرف TE سبب افزایش مقادیر تری¬گلیسرید و VLDL و کاهش HDL پلاسما می¬شود؛ از اینرو خطر مشکلات قلبی عروقی همواره افراد مصرف کننده TE نسبت به سایر افراد بیشتر تهدید می¬نماید.
کلید واژه ها: تستسترون آنانتات, پروفایل لیپید, پلاسما, موش صحرایی

ثبت‌شده: 30 دی 1391