چکیده
زمينه و اهداف: رتينوپاتي نوزادان نارس از بيماريهائي است كه تا 65% نوزادان نارس با وزن تولد کم را گرفتار کرده و مي تواند باعث کاهش ديد و يا حتي کوري گردد. ازآنجا که تشخيص زود هنگام بيماري هم کيفيت پاسخ به درمان را بالا برده و هم عوارض بيماري را کاهش مي دهد، در اين مطالعه سعي شده تا ميزان فراواني بيماري و عوامل مساعد کننده آن مورد بررسي قرار گيرد.
روش بررسي: در اين مطالعه 150 نوزاد نارس مورد بررسي قرار گرفته اند که نوزادان تحت بررسي يا در مرکز نوزادان بيمارستان الزهراء و بخش نوزادان بيمارستان کودکان بستري بوده اند و يا از شهرهاي مختلف آذربايجانشرقي به مطب شخصي ارجاع گرديده بودند. معيار انتخاب بيماران براي مطالعه طول دوره بارداري کمتر از 36 هفته و وزن زمان تولد کمتر از 2000 گرم بوده است. با استفاده ازآناليز chi-square و t-test انجام گرفته است.
يافته ها: نتايج بررسي نشان داد که از مجموع نوزادان تحت بررسي 7/82 درصد نوزادان فاقد علائم ((Retinopathy of prematurity, ROP بودند و وزن آنها 88/331 ± 87/1473 گرم بود، و 3/17 درصد نوزادان مبتلا به ROP بودند و وزن آنها 04/±216± 1276 گرم بود. وزن زمان تولد و سن آبستني در همه نوزادان مبتلا به ROP بطور معني داري (001/0 ≥p ) کمتر از نوزادان بدون ROP بود. بررسي همبستگي بين متغيرهاي مختلف و بروز ROP نشان داد که رابطه معني داري بين ابتلا به ROP و نوع اکسيژن درماني و درصد اشباع اکسيژن، وجود سندرم ديسترس تنفسي، وجود بيماري قلبي- عروقي، سزارين، خفگي داخل رحمي، بروز سيانوز، آپنه و بروز سپتي سمي وجود دارد.
نتيجه گيري: ميزان بروز ROP در اين بررسي بسيار کمتر از مراکز پيشرفته مي باشد. وزن زمان تولد و سن آبستني در ابتلا به ROP مهم مي باشد و رابطه معني داري بين وجود بيماري هاي زمينه اي و بروز ROP در نوزادان نارس ديده مي شود.