چکیده
زمينه و اهداف: سونوگرافي پروستات يکي از پر کاربرد ترين روش هاي تشخيصي در مسايل اورولوژيک مي باشد که بصورت گسترده اي براي تعيين حجم پروستات و تشخيص ضايعات نئوپلاستيک مورد استفاده قرار مي گيرد. در طي 2 سال شصت و نه بيمار مراجعه کننده به مرکز آموزشي درماني سينا تبريز که با علايم پروستاتيسم انديکاسيون عمل جراحي داشتند انتخاب شدند تا مقايسه مقادير تخمين زده شده حجم پروستات با سونوگرافي و حجم واقعي بعد از عمل انجام شود.
روش بررسي: ابتدا با سونوگرافي ترانس آبدومينال حجم پروستات تعيين شد و سپس در حين جراحي حجم قطعات ولوب هاي برداشته شده با روش جايگزيني آب تعيين گرديد.
يافته ها: نتايج حاصل از پژوهش نشان مي دهد که ارتباط معني دار آماري بين حجم تخميني با سونوگرافي ترانس آبدومينال و حجم واقعي حين عمل وجود دارد (95/0=r و 001/0P <) با توجه به رابطه خطي ايندو در معادله رگرسيون مربوط نشان داده شد که در مجموع سونوگرافي ترانس آبدومينال حجم غده را بيش از مقدار واقعي نشان مي دهد و رابطه خطي بين اين دو بصورت043/7 + حجم سونوگرافيک × 479/0 = حجم بعد از عملميانگين حجم سونوگرافيک 8899/63 و ميانگين حجم بعد از عمل 8116/33 بوده است.
نتيجه گيری: اين مطالعه نشان ميدهد که در مجموع سونوگرافي ترانس آبدومينال حجم غده را بيشتر از مقدار واقعي نشان ميدهد و پايه بزرگنمايي مذکور در مسائل تشخيص و درماني مد نظر ارولوژيستها قرار گيرد.