کاووس شهسواری نیا
1، امیر غفارزاد
2، علیرضا علا
2، حسین علیخواه
3، سیده آرزو قریشی
2، ال ناز اصغري
4، زهرا معتضدي
5*1 مرکز تحقیقات پیشگیری از حوادث جاده ای، گروه آموزشی طب اورژانس، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز پژوهشی طب اورژانس، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 رزیدنت طب اورژانس، مرکز پژوهشی طب اورژانس، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 دانشجوی دکترای پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری، مرکز آموزشی درمانی سینا، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه: اورژانس بیمارستان بعنوان خط اول برخورد با بیماران دارای اهمیت ویژه¬ای است. مرگ و میر بیماران در بخش اورژانس مشکلی است که در سال¬های اخیر تشدید یافته است. از این رو مطالعات بیشتری جهت کسب اطلاعات دقیق و برنامه ریزی صحیح در مورد علل و کنترل مرگ و میر در اورژانس مورد نیاز است. مطالعه حاضر با هدف توصیف علل مرگ و میر در بیماران مراجعه کننده به اورژانس مرکز آموزشی- درمانی امام رضا (ع) تبریز در سال 1393 انجام شده است.
روش کار: اين مطالعه به روش توصيفي مقطعي انجام شد. پس از کسب اجازه، پرونده تمامی افراد مراجعه کننده به اورژانس در طول سال 1393، که به هر علت در اورژانس فوت کرده بودند، از بایگانی مرکز استخراج و از نظر متغیرهای مرتبط نظیر نوع تروما، دلایل رخداد، سطح هوشیاری و ... بررسي شد. داده¬ها با 18 spss و با روشهای آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: در مجموع 604 پرونده¬ی واجد شرایط مطالعه گردید که اکثر آنها مرد (6/60٪)، متاهل (6/54٪) و بالای 75 سال (5/31٪) بودند. مهمترین علت مرگ مشکلات داخلی چون پارگی¬های احشاء و اختلالات الکترولیتی (2/22٪) و تروما (19٪) بود. 1/39٪ افراد قبل از ورود به اورژانس فوت کرده بودند و 1/32٪ افراد ارجاعی از سایر مراکز بودند.
نتیجه گیری: شیوع بالای مرگ و میر در اثر مشکلات داخلی و تروما اهمیت کنترل و پیشگیری از این مشکلات در این منطقه را نشان می¬دهد. آمار بالای مرگ افراد در این مطالعه نشان دهنده¬ی اهمیت کمک¬های اولیه و اعزام صحیح با آمبولانس است.