تهیه نانو الیاف کیتوسان/ پلی اتیلن اکساید/ عصاره حنا و بررسی خاصیت آنتی باکتریال آن

زهرا بوربور 1، مریم عالم عارف 1، مینو صدری 2، جواد رسولی ونی 3,4، مهشید آریافر 4، سائده عرب 2، غلامرضا حرفه دوست 1*

1 مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران، ایران
2 گروه بیوتکنولوژي، مرکز تحقیقات علوم زیستی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران
3 مرکز تحقیقات داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران، ایران
4 مرکز فناوری های نوین (نانو فناوری پزشکی)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم داروئی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: nanodrug85@yahoo.com

زمینه: نانو الياف، پليمري زيست سازگار با قابليت بالاي ضد ميکروبي است که برای پوشش زخم¬هاي سطحي، مانند زخم¬هاي حاصل از سوختگي¬ها استفاده مي¬شود، همچنين اين نانو الياف مي¬تواند جايگزين مناسب براي پانسمان¬هاي معمولي باشد. در اين تحقيق، الکتروريسی کيتوسان/ پلی اتیلن اکساید/ عصاره حنا و ايجاد نانو الياف با خواص آنتي باکتريال مورد بررسي قرار گرفت. روش کار: محلول پلیمری از کیتوسان/ پلی اتیلن اکساید/ عصاره حنا تهیه و به کمک دستگاه الکتروریسی نانو الیاف تهیه شد و خواص آنتی باکتریال آن روی محیط کشت مولر هینتون آگار حاوی باکتری¬های اشریشیا کولی و استافیلوککوس بررسی گردید. یافته ها: نانو الیاف تهیه شده به کمک میکروسکوپ SEM بررسی شد و قطر آن 130 تا 300 نانومتر بود و نیز نتایج حاصل از تست آنتی بیوگرام با دیسک های حاوی آنتی بیوتیک و نیز نانو الیاف، نشان دهنده هاله عدم رشد باکتری روی محیط کشت می باشد. با توجه به اینکه مهمترین نکته در درمان سوختگی ها و زخم ها جلوگیری از عفونت می¬باشد پس به جای استفاده از آنتی بیوتیک ها با عوارض جانبی متعدد می¬توان از پانسمان¬های حاوی نانو الیاف دارای خاصیت آنتی باکتریال بهره برد. نتیجه¬گیری: نتایج حاصل از تست آنتی¬بیوگرام نشان دهنده خاصیت بالای آنتی¬باکتریالی نانو الیاف تهیه شده می¬باشد که این امر با توجه به خاصیت آنتی باکتریالی کیتوسان و نیز عصاره حنا میسر گردیده است.

ثبت‌شده: 21 فروردین 1396