اثر عصاره هیدرواتانولی برگ گیاه جعفری (Petroselinum crispum) بر فرآیند اسپرماتوژنز در موش‌ صحرایی نر از نژاد ویستار دریافت کننده استات سرب

محمدرضا خانی 1، رضا بیگدلی 2، حسین وزینی 3*، پارمیس نطقی 4

1 گروه فیزیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات زنجان، زنجان، ايران
2 گروه فیزیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ايران
3 گروه پرستاری، دانشکده علوم پايه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ايران
4 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پايه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: hossein_vazini@yahoo.com

زمینه: یکی از آلاینده¬‌های بسیار خطرناک محیط زیست، سرب و مشتقات آن به ویژه استات سرب می¬باشد. سرب سبب ایجاد اختلالاتی در فرآیند اسپرماتوژنز می¬گردد. استفاده از گیاهان دارویی جهت رفع ناتوانی جنسی و کمبود سلول¬‌های جنسی می¬تواند اثری مثبت داشته باشد. در مطالعه حاضر تاثیر عصاره هیدروالکلی جعفری بر فرآیند اسپرماتوژنز در موش صحرایی نر دریافت کننده استات سرب بررسی گردیده است. روش کار: در مطالعه حاضر تعداد 36 سر موش از نژاد ویستار به 6 گروه 6 تایی تقسیم شدند. حیوانات به مدت 28 روز محلول استات سرب را به همراه عصاره دریافت نمودند. پس از گذشت 28 روز، حیوانات توزین و با استفاده از اتر بیهوش گردیدند، سپس میزان وزن بدن و بیضه اندازه¬گیری و تعداد سلول¬های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و لیدیگ توسط آزمون¬هایANOVA و Tukey آنالیز گردید. یافته¬ها: استات سرب سبب کاهش معنادار سلول¬های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و لیدیگ گردید. عصاره با دوز mg/kg 200 توانست سبب افزایش معنادار اسپرم¬ها در لوله لومن گردد. نتیجه¬گیری: تاثیر جعفری بر فرآیند اسپرماتوژنز در موش‌ صحرایی نر دریافت کننده استات سرب قابل توجیه است.

ثبت‌شده: 08 اسفند 1395