مقایسه اثرات درمانی تاکرولیموس موضعی با کلسی پوتریول موضعی در ویتلیگوی دست و صورت

فریده گلفروشان 1*، حمیده عظیمی 1، مرتضی قوجازاده 2، فائقه شیخ علیزاده نوبر 1

1 گروه پوست، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ايران
2 گروه فيزيولوژي، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: golfroushanf@tbzmed.ac.ir

زمینه و اهداف: ويتيليگو يك بيماري اكتسابي است كه به صورت ماكول و پچ هاي دپيگمانته حلقوي تظاهر مي يابد كه ناشي از فقدان عملكرد پيشرونده ملانوسيت‌ها مي باشد. حدود 2 درصد از كل جمعيت را درگير مي كند و به علت ظاهر ناخوشايند، استرس‌هاي روحي زيادي را براي بيماران بوجود مي آورد كه نياز به درمان هاي جديد و بهتري را مي طلبد. پژوهش حاضر جهت مقايسه تاثير پماد تاكروليموس و پماد كلسي‌پوتريول موضعي در ايجاد پيگمانتاسيون در بيماران ويتيليگو انجام شده است. مواد و روش ها: اين مطالعه به صورت كارآزمايي باليني تصادفي دوسويه كور بر روي بيماران ويتيليگوي دست و صورت با درگيري كمتر از 20 درصد سطح بدن انجام شده است كه بيماران در قالب دو گروه تحت درمان با پماد تاكروليموس و پماد كلسي پوتريول طي دوازده ماه مورد بررسي و پيگيري قرار گرفتند. يافته ها: در بررسي آماري، تاثير هر دو دارو در ايجاد پيگمانتاسيون همزمان پوست صورت و دست با هم تفاوت معني داري نداشتند ولي تاثير هر دو دارو بر روي ضايعات صورت بهتر از ضايعات دست بود (04/0=p). و با مد نظر قرار دادن اثرات دارو با محل ضايعات هم تفاوت آماري معني داري وجود داشت (02/0=p). عارضه درمان خفيف بود و عارضه جدي ديده نشد ولي در مقايسه دو گروه، پماد تاكروليموس نسبت به پماد كلسي پوتريول عوارض بيشتري داشت (02/0=p). نتیجه گیری: در اين بررسي اثر پماد تاكروليموس در صورت بهتر از پماد كلسي پوتريول بود و اثر پماد كلسي پوتريول در ضايعات دست بهتر از پماد تاكروليموس بود.

ثبت‌شده: 07 دی 1395