چکیده
زمینه. پژوهش حاضر به بررسی پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه مفهوم خود و هویت میپردازد که به منظور ارزیابی عملکردهای هویتی سالم و مختلشده طراحی شده است.
روشکار. این مطالعه با استفاده از یک طرح روششناسی انجام شد. تعداد 300 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 1403-1402 با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از مقیاس مفهوم خود و هویت، سیاهه افسردگی بک، فهرست کوتاه شده علائم اختلال شخصیت مرزی، مقیاس کوتاه شده دشواری در تنظیم هیجان، پرسشنامه سلامت عمومی، پرسشنامه ترجیح اعمال مقابل های و پرسشنامه آسیب به خود جمع آوری شده است.
یافتهها. ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس هویت تثبیت شده 0/79، هویت آشفته 0/89، فقدان هویت 0/81 و کل مقیاس 0/87 به دست آمد. همچنین، تحلیل عاملی تأییدی رابطه معناداری بین متغیرهای آشکار و سازه های نهفته را تأیید کرد و نشان داد که ساختار سه عاملی مقیاس از برازش مطلوبی در نمونه های پژوهش برخوردار است.
نتیجهگیری. نسخه فارسی مقیاس مفهوم خود و هویت در میان دانشجویان دارای پایایی و روایی مطلوب است و میتوان از این ابزار به عنوان ابزاری قابل اعتماد در پژوهش های آینده استفاده کرد.
پیامدهای عملی. یافته های این پژوهش میتواند در زمینه های تشخیص، رواندرمانی، پژوهشهای روانشناختی و برنامه ریزی به منظور ارتقای سلامت روان و بهزیستی افراد جامعه مورد استفاده قرار گیرد.