چکیده
زمینه. مهمترین عارضه بالینی که در استفادهکنندگان دنچر شایع است، دنچر استوماتیت میباشد. کاندیدا آلبیکنز مهمترین میکروارگانیسمی است که در پاتوژنز این بیماری دخالت دارد. از آنجاییکه، فعالیت ضدقارچی عصاره پروپولییس بر روی کاندیدا آلبیکنز در آزمایشگاه ثابت شده، هدف مطالعه، مقایسه دهانشویه عصاره پروپولیس و نیستاتین در درمان دنچر استوماتیت میباشد.
روش کار. در این مطالعه سی نفر دارای دنچر متحرک کامل، مبتلا به دنچر استوماتیت تیپ دو با علایم ناحیه وسیع اریتماتوز مخاطی پوشیده شده با دنچر، شرکت کردند. به یک گروه دهانشویه عصاره پروپولیس و به دیگری دهانشویه نیستاتین ارايه شد. اندازه اریتم ناشی از دنچر استوماتیت قبل از شروع مصرف دهانشویه، 5، 10، 15 و 20 روز بعد از شروع مصرف گرفته و دادههای به دست آمده به وسیله روشهای آماری توصیفی و آنالیز واریانس تکرار شونده تحلیل و 0/05>P معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها. در دو زمان 5 و 10 روز بعد از شروع مصرف، بین میانگین اندازه اریتم در دو گروه تحت بررسی تفاوت معنیدار آماری وجود دارد که در گروه نیستاتین بیشتر از میانگین آن در گروه عصارهی پروپولیس است و در سایر زمانهای ارزیابی بین میانگین اندازه اریتم در دو گروه تفاوت معنیدار آماری وجود ندارد.
نتیجهگیری. دهانشویه عصاره پروپولیس در درمان دنچر استوماتیت اثری مشابه دهانشویه نیستاتین دارد و با توجه به ارزانی، سهولت دسترسی، طعم بهتر و از عوارض جانبی کمتر نسبت به نیستاتین، جهت درمان ضایعات قارچی از جمله دنچراستوماتیت پیشنهاد میگردد.
پیامدهایعملی. با توجه به مزایای دهانشویه عصاره پروپولیس نسبت به دهانشویه نیستاتین در قبال اثر مشابه، جهت افزایش مصرف و رونق این دهانشویه از سوی نظام سلامت اقدام گردد.