چکیده
زمینه. بیماری کووید-19 یکی از مسایل مهم سلامت عمومی است و ارزیابی و بهبود سواد سلامت کووید-19 و خودمراقبتی میتواند در جلوگیری از گسترش آن مؤثر واقع گردد. این مطالعه با هدف بررسی سواد سلامت کووید-19 و ارتباط آن با خودمراقبتی در سفیران سلامت شهر ارومیه انجام گرفت.
روش کار. در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 400 نفر از سفیران سلامت شهر ارومیه با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای در سال 1400 انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامهای بود که خصوصیات جمعیت شناختی، سواد سلامت مرتبط با کووید-19 و خودمراقبتی افراد را مورد سنجش قرار میداد. دادهها با نرمافزار SPSS نسخهی 19 و آزمونهای آماری آنالیز واریانس و رگرسیون تجریه تحلیل شدند.
یافتهها. اکثریت سفیران سلامت میزان سواد سلامت مرتبط با کووید-19 را در سطح خوب (63/5%) گزارش کردند. همچنین سواد سلامت مرتبط با کووید-19 با سطح تحصیلات، همچنین، وضعیت اقتصادی و متغیر خودمراقبتی با سن، جنسیت، سطح تحصیلات و شغل ارتباط آماری معنیداری داشت (0/05<P). از سوی دیگر مطابق با نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دادهها، با افزایش میزان سواد سلامت مرتبط با کووید-19 مدلسازی رگرسیونی قادر به پیشگویی 22 درصد از رفتارهای خودمراقبتی در مشارکتکنندگان مطالعه حاضر بود.
نتیجهگیری. با توجه به اهمیت سواد سلامت مرتبط با کووید-19 و تأثیر آن بر خودمراقبتی در سفیران سلامت، نیاز به طراحی و اجرای برنامههای آموزشی توسط مراقبین سلامت جهت افزایش سواد سلامت مرتبط با کووید-19 که میتواند منجر به خودمراقبتی و اتخاذ رفتارهای بهداشتی در سفیران سلامت شود، ضروری است.
پیامدهایعملی. یافتههای این مطالعه میتواند در اختیار معاونت بهداشتی و مراقبین سلامت قرار گیرد تا گامی برای ارتقای سواد سلامت و خودمراقبتی در راستای پیشگیری از اپیدمیهای مشابه برداشته شود.