doi: 10.34172/mj.2024.029

مرور گسترده

نقش همنشینی در مراقبت­های تسکینی در سالمندان: مرور حیطه­ای

نسیبه زنجری 1 ORCID logo، زهرا تقربی 2 ORCID logo، لیلا تقربی 1* ORCID logo

1 گروه سالمندی، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران
2 گروه پرستاری، مرکز تحقیقات ترومای پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: leilatagharobi@gmail.com

زمینه. با توجه به آمار بالای بیماری­های سخت­درمان در سالمندان، ارائه مراقبت به آنها نیازمند رویکرد ویژه­ای است که تمرکز آن بر مراقبت تسکینی می‌باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش همنشینی در مراقبت­های تسکینی در سالمندان و شناسایی خلاء پژوهشی مرتبط با آن انجام شد.

روش‌کار. پژوهش حاضر یک مطالعه مرور حیطه­ای است که براساس روش آرکسی و مالی هدایت شده­است. پژوهش­های انجام شده در زمینه نقش همنشینی در مراقبت­های تسکینی در PubMed, Scopus, Web of Science, SID, Magiran, Google Scholar با کلید واژه‌های companion*, "palliative care" و معادل­های فارسی و انگلیسی آنها جستجو شد.

یافته‌ها. بر اساس نتایج حاصل از 10 مطالعه­ای که وارد پژوهش شدند، آثار همنشینی در مراقبت تسکینی را می­توان به دو دسته پیامدهای مثبت و منفی تقسیم کرد. پیامدهای مثبت در قالب شش بعد جسمی، روانی، معنوی، اجتماعی، اقتصادی و اخلاقی قابل طبقه‌بندی هستند. درخصوص پیامدهای منفی، برخی کاملا آشکار و گروهی دیگر از این پیامدها، ضمنی بود. مورد اخیر بیانگر خلاء اطلاعاتی است که نیازمند مطالعه بیشتر است.

نتیجه‌گیری. به نظر می‌رسد توجه به مقوله همنشینی در مراقبت­های تسکینی با تمرکز بر پیامدها، خصوصا پیامدهای منفی آن، توسط پژوهشگران عرصه نظام سلامت، امری ضروری است. برای وسعت و عمق بخشیدن به دانسته­های موجود در این حوزه، انجام مطالعات کیفی و مداخله­ای در کشور ایران توصیه می­شود.

پیامدهای عملی. حساس­سازی سیاستگزاران و پژوهشگران در انجام مطالعات کیفی و مداخله­ای جهت بررسی دقیق تأثیر همنشینی در مراقبت­های تسکینی در سالمندان.

کلید واژه ها: همنشینی, مراقبت تسکینی, سالمندان

ثبت‌شده: 16 اردیبهشت 1402