doi: 10.34172/mj.2023.042

سیستم غدد درون ریز

محافظت ترانس-چالکون از موش‌های صحرایی نر در برابر آسیب پانکراس ناشی از امولسیون پرچرب از طریق مهار بیان TNF-α و MCP-1

الهام کریمی ثالث 1,2 ORCID logo، محمدرضا عليپور 3* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات سلولهای بنیادی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: alipourmr52@gmail.com

زمینه. مصرف رژیم غذایی پرچرب با رسوب چربی نابجا و بروز التهاب در پانکراس مرتبط است. ترانس چالکون یک چالکون ساده با اثرات محافظتی در برابر اختلالات متابولیکی ناشی از مصرف رژیم غذایی پرچرب است. بنابراین مطالعه برای اولین بار اثرات احتمالی این چالکون بر بیان واسطه‌های التهابی در پانکراس حیوانات تغذیه شده با امولسیون پرچرب را بررسی کرد.

روش کار. بیست و یک موش صحرایی نر به طور تصادفی به سه گروه کنترل: دریافت کننده توئین 80 (10%)، گروه :HFD دریافت کننده امولسیون پرچرب و توئین 80 (10%) و گروه HFD + Chalcone: دریافت کننده امولسیون پرچرب و ترانس چالکون تقسیم شدند. تیمارها به مدت 6 هفته انجام شد. سپس میزان بیان ژن‌های MCP-1 (monocyte chemoattractant protein-1) و TNF-α (tumor necrosis factor-α) در پانکراس حیوانات تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب به روش Real-time PCR سنجش شد.

یافته‌ها. مصرف امولسیون پرچرب باعث افزایش بیان mRNA بیومارکرهای التهابی شامل TNF-α و MCP-1 در پانکراس موش‌های صحرایی شد و تیمار خوراکی با ترانس چالکون از بروز این تغییرات القا شده توسط امولسیون پرچرب جلوگیری کرد.

نتیجه‌گیری. ترانس چالکون از طریق اثرات ضد التهابی آن باعث حفاظت پانکراس موش‌های صحرایی نر در مقابل اختلالات ناشی از مصرف رژیم غذایی پرچرب می‌شود. پیامدهای عملی. به نظر می‌رسد که مصرف رژیم غذایی پرچرب، تولید واسطه‌های التهابی در پانکراس را افزایش می‌دهد. از طرفی، ترانس چالکون توانایی محافظت از پانکراس در برابر التهاب ناشی از مصرف رژیم غذایی پرچرب دارد.

کلید واژه ها: پانکراس, ترانس چالکون, رژیم غذایی پرچرب, TNF-α, MCP-1

ثبت‌شده: 20 اسفند 1401