doi: 10.34172/mj.2023.038

روانشناسی

پریسا نصیری 1 ORCID logo، رضا عبدی 2* ORCID logo، غلامرضا چلبیانلو 2 ORCID logo

1 دانشجوی دکتری تخصصی روان‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2 گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Rezaabdi55@Gmail.com

زمینه. توجه به شیوع بیماری کرونا در چند سال اخیر و مشکلات مربوط به سلامتی کارکنان بیمارستان اهمیت زیادی دارد. این پژوهش با هدف مدل‌یابی الگوهای رفتاری سلامت‌محور بر اساس صفات نابهنجار شخصیت با نقش میانجی باورهای سلامتی در دوره همه‌گیری کووید 19 انجام شد.

روش‌کار. روش تحقیق این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی و مدل‌یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کارکنان بیمارستان دولتی الزهرا اصفهان بود که از این تعداد، 385 نفر بر اساس روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش‌نامه ابعاد نابهنجار شخصیت (PID-5)، مقیاس باورهای سلامتی و الگوهای رفتاری سلامت‌محور بود. برای تحلیل داده­ها از ضریب همبستگی پیرسون (با نرم افزار SPSS نسخه 23) و مدل‌یابی معادلات ساختاری (SMART PLS نسخه 3) استفاده شد.

یافته‌ها. بین صفات نابهنجار شخصیت و الگوهای رفتاری سلامت‌محور (0/47-=β و P<0/01) و بین باورهای سلامتی و الگوهای رفتاری سلامت محور در دوره همه‌گیری کووید 19 رابطه وجود دارد (0/223=β و P<0/01)، اما نقش میانجی باورهای سلامتی در ارتباط بین صفات نابهنجار شخصیت و الگوهای رفتاری سلامت‌محور معنادار نبود (0/026-=β و P<0/05).

نتیجه‌گیری. صفات نابهنجار شخصیت اثر مستقیم بر الگوهای رفتاری سلامت‌محور داشتند.

پیامدهای عملی. توجه به نقش مخرب ویروس کرونا در همه ابعاد زندگی افراد - به‌ویژه کارکنان درمانی و نقشی که کادر درمانی در مراقبت و بهبود وضعیت جسمانی و روانی بیماران دارند - می‌تواند اهمیت خود را در نتیجه پژوهش حاضر نشان دهد.

کلید واژه ها: الگوهای رفتاری سلامت محور, صفات نابهنجار شخصیت, باورهای سلامتی, همه‌گیری کووید-19

ثبت‌شده: 18 بهمن 1401
پذیرفته‌شده: 14 فروردین 1402