doi: 10.34172/mj.2023.041

طب سالمندان و سالمند‌شناسی

مرور سیستماتیک

احساس تنهایی در سالمندان در ایران: مرور سیستماتیک

ولی بهره ور 1,2 ORCID logo، یدالله ابوالفتحی ممتاز 3* ORCID logo، سعید حسینی 4,5 ORCID logo

1 دانشجوی دکتری سالمند شناسی، گروه سلامت سالمندی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
2 دانشجوی دکتری سالمند شناسی، گروه سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
3 مرکز تحقیقات سالمندی ايران، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
4 مرکز مدل‌سازی داده‌های بهداشت و درمان، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
5 گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: yabolfathi@gmail.com

زمینه. احساس تنهایی پدیده‌ای گسترده و فراگیر است و 50-25 درصد کل جمعیت بالای 65 سال را تحت تاثیر قرار می­دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی احساس تنهایی در سالمندان ایران است.

روش‌کار. مطالعه حاضر یک مقاله مروری است که با جستجو کلیدواژه‌های سالمند، تنهایی، انزوا، Loneliness، Elderly، Old age، Older people، feeling loneliness انجام شد. برای بازیابی مقالات به هر دو زبان فارسی و انگلیسی طی سال‌های 1385 تا 1400، تمام مطالعات مقطعی منتشر شده وارد مطالعه شدند. ارزیابی کیفیت مطالعات و استخراج داده‌ها با مطالعه متن کامل مقالات منتخب پس از تایید، با استفاده از چک‌لیست استراب (STROBE Checklists) مخصوص مطالعات مقطعی انجام شد و مقالاتی که کیفیت لازم را داشتند وارد مطالعه شدند.

یافته‌ها. در این پژوهش 128 مقاله در بررسی اولیه یافت شد. تعداد 26 مقاله پژوهشی پس از بررسی‌های اولیه وارد مطالعه شدند. مطالعه مقالات نشان داد که میانگین نمره احساس تنهایی در سالمندان بالاست و میانگین نمره احساس تنهایی در سالمندانی که در سرای سالمندی و دور از خانواده هستند نسبت به سالمندانی که در خانواده زندگی می­کنند به دلیل نداشتن روابط اجتماعی بیشتر است.

نتیجه‌گیری. با توجه به نتایج مطالعات، میانگین نمره احساس تنهایی در سالمندان به خصوص در سالمندانی که در سرای سالمندی زندگی می­کنند به نسبت بالاست، بنابراین ایجاد شرایط لازم جهت حفظ روابط اجتماعی سالمندان می‌تواند میزان احساس تنهایی در آنها را کاهش داده و از عواقب ناخوشایند احساس تنهایی در آنان پیشگیری کند. پیامدهای عملی. با توجه به اهمیت ارتقا سلامت روان سالمندان، تقویت مشاوره‌های سالمندی، کاهش هزینه‌های درمانی و همچنین مشارکت دادن سالمندان در فعالیت‌های روزمره و گفتگو با گروه دوستان در جهت کاهش احساس تنهایی آنها توصیه می­شود. نتایج این پژوهش می‌تواند در ارتقا سطح آگاهی سیاست گذاران، مردم و خانواده‌های سالمندان در مورد تاثیر احساس تنهایی و اثرات آن بر سلامت روان سالمندان استفاده شود.

کلید واژه ها: سالمندان, احساس تنهایی, ایران, مرور نظام‌مند

ثبت‌شده: 26 بهمن 1401