چکیده
زمینه. ويژگیهاي اقليمی و ژئومورفولوژيكی يك منطقه از عوامل حياتی در شيوع منطقهای بيماریها هستند. سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) ابزاری مفید برای مطالعه اپیدمیولوژی سرطان است. این مطالعه با هدف بررسی شیوع سرطان خون کودکان در خوزستان بر اساس داده های 10 ساله GIS دما، سرعت باد و میزان گرد و غبار، انجام شد.
روشکار. مشخصات پزشکی کلیه موارد سرطان خون کودکان بستری در بیمارستان بقایی 2 اهواز که برای اولین بار سرطان خون آنها تشخیص داده شد را جمعآوری کردیم.
یافتهها. پانصد و دوازده کودک مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) و 100 کودک مبتلا به لوسمی حاد میلوبلاستیک (AML) بودند. سال 1395 بیشترین و سال 1398 کمترین نرخ ALL را داشته است. اوج میزان AML در سال 1393 و کمترین آن در سال 1398 بود .
نتیجهگیری. شهرهای مرکزی بالاترین میانگین ذرات، دما، سرعت باد و بیشترین میزان سرطان خون را داشتند. نتایج نشان میدهد که گرد و غبار، دما و سرعت باد با شیوع لوسمی کودکان در خوزستان، ایران مرتبط است.
پیامدهای عملی. طیف وسیعی از عوامل محیطی و ژنتیکی میتوانند در بروز سرطان نقش داشته باشند، لذا برای تأیید تأثیر ذرات و عوامل محیطی نظیر دما و گردوغبار بر بروز سرطان، به مطالعات تکمیلی نیاز است.