چکیده
زمینه. رانندگی تحت تاثیر داروهای تجویز شده، یکی از مشکلات اصلی حیطه ایمنی ترافیک در بسیاری از کشورها است. دانش کافی پزشکان درباره تاثیر داروها بر رانندگی میتواند به تجویز داروهای ایمنتر کمک کند. با توجه به نقش دانش پزشکان در تجویز داروهای ایمن، این مطالعه با هدف سنجش دانش و نگرش پزشکان خانواده درباره تاثیر داروهای تجویز شده بر رانندگی انجام شد.
روش کار. این مطالعه به صورت توصیفی-تحلیلی میان 91 نفر پزشک طرح پزشک خانواده استان آذربایجانشرقی در سال 1400 انجام شد. نمونهها با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه ساخته محقق، جهت سنجش دانش و نگرش به صورت برخط گردآوری شد. دانش و نگرش در این مطالعه، متغیر وابسته و متغیرهای جمعیت شناختی (جنس، سن، تحصیلات، نوع استخدام و سابقه کار)، متغیر مستقل در نظر گرفته شدند. جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته از آزمونهای تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، کای اسکوئر و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. دادهها با نرمافزار آماری Stata نسخه 17 تحلیل شدند.
یافتهها. مشارکت کنندگان در پژوهش، (71/43%)65 نفر زن و (28/57%)26 نفر مرد با میانگین سنی 31/54 سال بودند. میانگین نمره نگرش پزشکان درباره تاثیر داروها بر رفتار رانندگی، 14/94±71/70 و میانگین نمره دانش آنها 23/10±52/37 بود. (35/48%)44 نفر از پزشکان، نگرش خوب و (87/52%)46 نفر، دانش ضعیف در حیطه داروها و ایمنی ترافیک داشتند. بین دریافت آموزش در حیطه داروها و ایمنی ترافیک با سطح دانش و نگرش پزشکان، ارتباط معناداری دیده شد (P<0/05)، اما بین نگرش و دانش پزشکان با سایر متغیرهای جمعیت شناختی ارتباط معناداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری. با توجه به دانش پایین پزشکان درباره تاثیر داروها بر رانندگی، برگزاری دورههای آموزشی و بازآموزی در زمینه داروها و ایمنی ترافیک برای پزشکان و متخصصان بالینی جهت به روز شدن دانش آنها در این زمینه و توسعه سیستم طبقهبندی داروهای اثرگذار بر ایمنی ترافیک در کشور، ضروری است.
پیامدهای عملی. یافتههای این مطالعه میتواند در اختیار سیاستگذاران وزارت بهداشت قرار گیرد تا با پشتیبانی دانشگاههای علوم پزشکی، فرصتی برای ارتقای دانش و نگرش پزشکان در زمینه داروها و رانندگی فراهم شده و در راستای کاهش حوادث ترافیکی ناشی از داروهای تجویزی، گام مهمی برداشته شود.