doi: 10.34172/mj.2023.027

بیماری‌های کودکان

بررسی فراوانی و پیش‌آگهی آنفلوانزا در کودکان بستری شده در مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز در شمال‌غرب ایران طی سال‌های۱۳۹۳ تا ۱۳۹8

بابک عبدی نیا 1 ORCID logo، آذر دسترنجی 1* ORCID logo، علی اکبر عابدینی 1، ایمان مقبل 1، گلناز مبین 1 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، تبریز ، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: dastranji61@gmail.com

زمینه. بیماری آنفلوانزا موجب طیف وسیعی از بیماری‌های تنفسی با الگوی فصلی و ناخوشی و مرگ و میر چشمگیری در کودکان می‌شود. آنفلوانزا با میزان انتقال بالا از علل بالقوه ایجاد همه‌گیری‌های جهانی است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی و پیش‌آگهی بیماری آنفلوانزا در در کودکان بستری شده در بیمارستان کودکان شهر تبریز است.

روش کار. در این مطالعه مقطعی بیمارانی که با شک به بیماری ناشی از ویروس آنفلوانزا در مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز طی ۵ سال (۱۳۹۳-۱۳۹۸) بستری شده و PCR نمونه ترشحات حلقی آنها از نظر آنفلوانزا مثبت گزارش شده بود بررسی شدند.

یافته‌ها. از ۱۱۴ مورد آنفلوانزا که وارد مطالعه شدند، ۸۷ مورد (۷۷ درصد) مبتلا به زیرگروه A/H3N2 (بیشترین فراوانی)، زیرگروه A/H1N1 ۲ مورد (1/8 درصد)، زیرگروه B ۲۳ مورد (۴/۲۰ درصد) و زیرگروه A بدون دسته‌بندی ۱ مورد (0/8 درصد) بودند. بیشترین فراوانی بیماری در فصل زمستان برابر ۶۳ مورد (56/3 درصد) بود.

نتیجه‌گیری. فراوانی آنفلوانزا در کودکان شهر تبریز در طول ۵ سال، 8/95 درصد بوده که در جنس مذکر بالاتر است. همچنین بیشترین فراوانی ابتلا به آنفلوانزا در مطالعه حاضر در گروه سنی ۱ تا ۵ سال مشاهده شد. میزان مرگ و میر آنفلوانزا در کودکان طی ۵ سال گذشته 7/9 درصد بود.

پیامدهای‌عملی. کودکان زیر ۵ سال بیشتر در معرض ابتلا به آنفلوانزا به ویژه (نوع A زیرگروه H3N2) قرار داشته و میزان بستری و مرگ‌ومیر بالاتری دارند که با واکسن قابل پیشگیری است.

کلید واژه ها: آنفلوآنزا, پیش آگهی, کودکان, H1N1, H3N2

ثبت‌شده: 22 آذر 1401