چکیده
زمینه. اکثر ضایعات دهانی در دوران بارداری تحت تاثیر رعایت بهداشت دهان ودندان بوده وآگاهی در این زمینه میتواند باعث بهبودی وضعیت سلامت دهان در این دوران شود، بنابراین هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی زنان باردار شهر اصفهان در مورد ضایعات شایع دهانی است.
روشکار. این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است. تعداد 210 مادر باردار 45-18 سال غیر دندانپزشک مراجعه کننده به مطبهای خصوصی در سه منطقه شهر اصفهان در مطالعه شرکت کردند. برای استخراج داده ها از پرسشنامه ساخته شده توسط محقق استفاده شد و میانگین نمره آگاهی و عملکردآنها تعیین و ارتباط میزان آگاهی افراد با سن، میزان تحصیلات، مرتبه بارداری، شغل و منطقه زندگی آنها محاسبه گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شد.
یافتهها. سطح آگاهی و عملکرد اکثر زنان در حد متوسط بود. میزان آگاهی مادران باردار با عملکرد آنها ارتباط مستقیم داشته یعنی با افزایش نمره آگاهی، نمره عملکرد نیز افزایش یافت. نمره آگاهی با سن، شاغل بودن در رشته های غیر از بهداشت و درمان و خانهدار بودن، محل سکونت و رتبه تولد ارتباطی نداشته اما با شاغل بودن در رشته های بهداشت و درمان و تحصیلات ارتباط مستقیم داشت. عملکرد با سن، شاغل بودن در رشتههای بهداشت و درمان، محل سکونت و تحصیلات ارتباط داشت اما با رتبه تولد ارتباط نداشت.
نتیجهگیری. آگاهی زنان باردار شهر اصفهان در حد متوسط بوده و نیاز به افزایش دارد. این آگاهی درگروههای مختلف جامعه چندان تفاوت ندارد، بنابراین باید از طریق راههای مختلف آن را افزایش داد.
پیامدهای عملی. افزایش آگاهی زنان باردار نسبت به انواع ضایعات وروشهای پیشگیری آن، شیوع ضایعات را در آنها کاهش میدهد تا در کنار بهبود عملکردشان، نگرانی آنها در این دوران کاهش یابد.