doi: 10.34172/mj.2023.004

Scopus ID: 85150972246

بیهوشی و طب تسکینی

بررسی مقایسه ای تاثیر دگزامتازون و نرمال سالین داخل بینی بر بروز تهوع استفراغ بعد از عمل هیسترکتومی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی

حمیدرضا شتابی 1* ORCID logo، لیلی آدینه مهر 1 ORCID logo، زهرا اصفهان صالحی چلیچه 2 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات بیهوشی و مراقبتهای ویژه، بیمارستان الزهرا، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: hamidshetabi@med.mui.ac.ir

زمینه. مطالعات زیادی برای پیشگیری ازتهوع واستفراغ بعدازجراحی باداروهای مختلفی به تنهایی یا به صورت ترکیبی انجام شده است. اما هنوز پاسخ قطعی گرفته نشده است. این مطالعه به بررسی اثر یک دوز دگزامتازون بصورت داخل بینی بر پیشگیری ازبروز تهوع استفراغ بعد از عمل هیسترکتومی انجام گرفت.

روش‌کار. در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 70 بیمار کاندید هیسترکتومی ازطریق شکم بطور تصادفی در دو گروه 35 نفره توزیع شده و بلافاصله بعد از تعبیه لوله تراشه، در گروه مداخله 0/5 میلی لیتر دگزامتازون در هرمجرای بینی (جمعا mg4) و در گروه شاهد 0/5 میلی لیتر آب مقطر در هر مجرای بینی چکانده شد. بیماران دو گروه در طی ریکاوری و ساعات 2، 12 و 24 بعد از ورود به بخش از نظر بروز و شدت تهوع و استفراغ بعد عمل(PONV) و دریافت داروی ضد تهوع بررسی و مقایسه شدند.

یافته‌ها. بروز تهوع و استفراغ در ریکاوری و بخش بین دو گروه اختلاف معنی دار نداشت بطوری که 3 نفر از گروه آب مقطر(w) و 1 نفر از گروه دگزامتازون دچار تهوع در ریکاوری شدند(به ترتیب 9/7 درصدو 3/2 درصد). بروز استفراغ در ریکاوری نیز 3 مورد بود که هر 3 مورد (9/7 درصد) از گروه آب مقطر بودند. شدت تهوع در ریکاوری (P= 0/55)، در ساعت دوم ورود به بخش (P= 0/12)، در 12 ساعت بعد (P= 0/19) و 24 ساعت بعد (P= 0/46) بین دو گروه اختلاف معنی دار نداشت (P< 0/05).

نتیجه‌گیری. دگزامتازون داخل بینی بادوز mg 4 باکاهش غیرمعنی دار در بروز PONV ودرد بعد از هیسترکتومی ازطریق شکم همراه می باشد.

پیامدهای عملی. تجویز دگزامتازون بصورت داخل بینی روشی ایمن وموثربوده ومی تواند باکاهش بروز تهوع و استفراغ ودرد بعد از هیسترکتومی از طریق شکم همراه می باشد.

کلید واژه ها: دگزامتازون, داخل بینی, هیسترکتومی, تهوع, استفراغ

ثبت‌شده: 02 شهریور 1401