چکیده
زمینه. به همان اندازه که بهداشت عمومی در سلامت افراد جامعه تأثیر دارد، بهداشت دهان زنان باردار میتواند روی سلامت مادر و کودک مؤثر باشد. درمانهای دندانپزشکی در این دوران باید طوری انجام شود که هیچ اثر بدی روی جنین نداشته باشد. هدف این پژوهش بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان و دانشجویان سال آخر دندانپزشکی شهر اصفهان در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری است.
روش کار. مطالعه توصیفی تحلیلی ﺑﺮ روی 232 نفر از دندانپزشکان عمومی و دانشجویان سال آخر شهر اصفهان با استفاده از پرسشنامه خود ساخته حاوی مشخصات دموگرافیک و 26 سؤال (20 سؤال آگاهی و 6 سؤال عملکرد) در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری طراحی و سپس روایی و پایایی آن محاسبه گردید. سپس دادهها به کمک نرمافزار SPSS نسخه 22، آزمون تی و تست آنووا (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند (سطح معناداری برای تمام محاسبات، 0/05 در نظر گرفته شد).
یافتهها. طبق نتایج مطالعه حاضر، نمره کلی آگاهی 3/5±13/2 محاسبه گردید. سؤال "در مورد تجویز داروهای مورد نیاز"، با دانشگاه محل تحصیل (0/047=P) و نوع اشتغال (0/047=P) ارتباط معناداری داشت. سؤال "اگر خانم بارداری مبتلا به پیوژنیک گرانولوما (تومور حاملگی) بود چه میکنید؟" با جنس ارتباط معناداری داشت (0/042=P).
نتیجهگیری. نمره کلی آگاهی دندانپزشكان از تدابیر لازم در دوران بارداری در حد قابل قبول بود، در عین حال برای جلوگیری از خطرات احتمالی و همچنین درمانهای دندانی این بیماران توسط دندانپزشكان، اطلاعرسانی بیشتر ضروری به نظر میرسد.
پیامدهایعملی. میانگین نمره آگاهی با سابقه کمتر از 5 سال 14/18 و میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان با سابقه بیشتر از 5 سال 13/42 میباشد که نشاندهنده نیاز به برگزاری دورههای بازآموزی برای دندانپزشکان است.