doi: 10.34172/mj.2023.015

دندانپزشکی

آﮔﺎﻫﻲ و عملکرد دﻧﺪاﻧﭙﺰﺷﻜﺎن ﻋﻤﻮﻣﻲ و دانشجویان سال آخر شهر اصفهان درﺑﺎره ﺗﺪاﺑﻴﺮ دﻧﺪاﻧﭙﺰﺷﻜﻲ در ﺑﻴﻤﺎران باردار

فائزه خزیمه 1 ORCID logo، بهاره طحانی 2 ORCID logo، فاطمه عباسی 1 ORCID logo، شایان قاسمی 3 ORCID logo، فروز کشانی 4* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات دندانپزشکی،گروه بیماری‌های دهان، فک و صورت، پژوهشکده تحقیقات دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2 مرکز تحقیقات دندانپزشکی،گروه دندانپزشکی جامعه نگر، پژوهشکده تحقیقات دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3 گروه پروتز، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
4 مرکز تحقیقات دندانپزشکی،گروه پاتولوژی دهان، فک و صورت، پژوهشکده تحقیقات دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: f_keshani@dnt.mui.ac.ir

زمینه. به همان اندازه که بهداشت عمومی در سلامت افراد جامعه تأثیر دارد، بهداشت دهان زنان باردار می‌تواند روی سلامت مادر و کودک مؤثر باشد. درمان‌های دندانپزشکی در این دوران باید طوری انجام شود که هیچ اثر بدی روی جنین نداشته باشد. هدف این پژوهش بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان و دانشجویان سال آخر دندانپزشکی شهر اصفهان در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری است.

روش کار. مطالعه توصیفی تحلیلی ﺑﺮ روی 232 نفر از دندانپزشکان عمومی و دانشجویان سال آخر شهر اصفهان با استفاده از پرسشنامه خود ساخته حاوی مشخصات دموگرافیک و 26 سؤال (20 سؤال آگاهی و 6 سؤال عملکرد) در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری طراحی و سپس روایی و پایایی آن محاسبه گردید. سپس داده‌‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS نسخه 22، آزمون تی و تست آنووا (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند (سطح معناداری برای تمام محاسبات، 0/05 در نظر گرفته شد).

یافته‌ها. طبق نتایج مطالعه حاضر، نمره کلی آگاهی 3/5±13/2 محاسبه گردید. سؤال "در مورد تجویز داروهای مورد نیاز"، با دانشگاه محل تحصیل (0/047=P) و نوع اشتغال (0/047=P) ارتباط معناداری داشت. سؤال "اگر خانم بارداری مبتلا به پیوژنیک گرانولوما (تومور حاملگی) بود چه می‌کنید؟" با جنس ارتباط معناداری داشت (0/042=P).

نتیجه‌گیری. نمره کلی آگاهی دندانپزشكان از تدابیر لازم در دوران بارداری در حد قابل قبول بود، در عین حال برای جلوگیری از خطرات احتمالی و همچنین درمان‌های دندانی این بیماران توسط دندانپزشكان، اطلاع‌رسانی بیشتر ضروری به نظر می‌رسد.

پیامدهای‌عملی. میانگین نمره آگاهی با سابقه کمتر از 5 سال 14/18 و میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان با سابقه بیشتر از 5 سال 13/42 می‌باشد که نشان‌دهنده نیاز به برگزاری دوره‌های بازآموزی برای دندانپزشکان است.

کلید واژه ها: تدابیر دندانپزشکی, بارداری, آگاهی, عملکرد

ثبت‌شده: 09 مهر 1401