doi: 10.34172/mj.2023.017

روانشناسی

فراتحلیل

فراتحلیل مطالعات خود تمایزیافتگی در خانواده‌های ایرانی

سالار سیدمجیدی 1 ORCID logo، کیوان صالحی 2,3* ORCID logo، یاسر مدنی 2,3 ORCID logo، سمیه شاهمرادی 2,3 ORCID logo

1 دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته مشاوره، پردیس بین‌المللی ارس دانشگاه تهران، ایران
2 دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، ایران
3 پردیس بین‌المللی ارس دانشگاه تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: keyvansalehi@ut.ac.ir

زمینه. همه افراد به دنبال این هستند که از زندگی خانوادگی و روابط میان فردی خود لذت ببرند و احساس رضایت‌مندی داشته باشند. پژوهش‌های زیادی نشان می‌دهند که خود تمایزیافتگی یکی از مهم‌ترین عناصر درون‌فردی و بین‌فردی در خانواده‌هاست که با سایر پدیده‌های روانی نیز در ارتباط است.

روش‌کار. این پژوهش با استفاده از روش اسنادی و به شیوه فراتحلیل با یکپارچه کردن نتایج حاصل از مطالعات مختلف انجام شده در حیطه پیش‌بینی‌کننده‌ها و پیامدهای خود تمایزیافتگی در خانواده‌های ایرانی انجام شد. به این منظور 33 مطالعه که واجد شرایط بود انتخاب و فراتحلیل روی آن‌ها صورت گرفت. داده‌ها از پنج پایگاه علمی گردآوری و در ادامه کار با استفاده از فهرست ‌وارسی فراتحلیل انجام شد. پژوهش حاضر مبتنی بر 6205 نمونه و 33 اندازه اثر است.

یافته‌ها. یافته‌های این مطالعه نشان داد که میزان اندازه اثر پیش‌بینی‌کننده‌ها و پیامدهای خود تمایزیافتگی در خانواده‌های ایرانی معنادار است و همچنین نتیجه فراتحلیل مشخص کرد که میزان اندازه اثر کلی در این پژوهش معادل با 0/46 است و از نظر آماری در سطح معناداری 0/001 قرار دارد که مطابق با جدول کوهن بزرگ ارزیابی می‌شود.

نتیجه‌گیری. بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان گفت که خود تمایزیافتگی در جایگاه متغیرهای پیش‌بین و ملاک با ویژگی‌های مختلف روان‌شناختی در خانواده‌های ایرانی در ارتباط است.

پیامدهای عملی. نتایج مطالعه حاضر علاوه بر غنی‌سازی دانش بومی و راهنمایی برای پژوهش‌های آتی، شناخت جامع این سازه روان‌شناختی در بستر فرهنگی را فراهم کرده و همچنین می‌تواند پیامدهای عملی ویژه‌ای در جهت طراحی و تدوین پروتکل‌های درمانی مبتنی بر خود تمایزیافتگی با توجه به فرهنگ کشورمان داشته باشد.

کلید واژه ها: خود تمایزیافتگی, خانواده, خود متمایزسازی, فراتحلیل, مرور نظام‌مند

ثبت‌شده: 04 مهر 1401