چکیده
زمینه. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سازههای میانتشخیصی تنظیم هیجان، افکار تکرار شونده منفی، انعطافپذیری شناختی و سازگاری اجتماعی در دو گروه نوجوانان با و بدون علایم پیشبالینی اختلالات هیجانی انجام شد.
روش کار. پژوهش حاضر از نوع مقطعی-مقایسهای است. نمونه این پژوهش شامل 140 نوجوان بود که در دو گروه قرار گرفتند. نوجوانان براساس مصاحبه تشخیصی و پرسشنامه DASS-21 در دو گروه قرار گرفتند. تحلیل آماری دادهها نیز با استفاده از آزمون منویتنی و کای اسکوئر انجام گرفت.
یافتهها. انعطافپذیری شناختی و تنظیم هیجان در گروه نوجوانان سالم بهطور معنیداری بالاتر از گروه نوجوانان دارای علایم پیشبالینی بود. اما سطح سازگاری اجتماعی بین دو گروه نوجوانان دارای علایم پیشبالینی و نوجوانان سالم تفاوت معناداری نداشت.
نتیجهگیری. اختلاف معنیدار دو گروه نوجوانان در سازههای میانتشخیصی بیانگر اهمیت این عوامل در روند پیشگیری، تشخیص و درمان اختلالات و علایم هیجانی مانند اضطراب و افسردگی است.
پیامدهای عملی. با توجه به وجود اختلاف معنادار در دو گروه نوجوانان در سازههای میانتشخیصی شناختی و هیجانی میتوان در جهت جلوگیری از بروز بالینی کامل اختلالات هیجانی اقدامات موثری انجام داد و به دنبال این اقدامات در کاهش هزینههای مالی، روانی و اجتماعی ناشی از این اختلالات گام مهمی برداشت.