doi: 10.34172/mj.2022.039

Scopus ID: 85141743322

روانشناسی

مقاله کوتاه

بررسی سازه‌های میان‌تشخیصی شناختی، هیجانی و اجتماعی در پیش‌بینی شدت علایم در نوجوانان با و بدون علایم بالینی اختلالات هیجانی

وحیده جوادی 1 ORCID logo، فرزانه احمدی 2 ORCID logo، لیلا سالک ابراهیمی 3 ORCID logo، احسان فکور 4، محسن داداشی 5 ORCID logo، الناز موسوی 5* ORCID logo

1 دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
2 گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
3 مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 مرکز آموزشی درمانی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
5 گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
6 گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Elnaz48.mousavi@gmail.com

زمینه. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سازه‌های میان‌تشخیصی تنظیم هیجان، افکار تکرار شونده منفی، انعطاف‌پذیری شناختی و سازگاری اجتماعی در دو گروه نوجوانان با و بدون علایم ‌پیش‌بالینی اختلالات هیجانی انجام شد.

روش کار. پژوهش حاضر از نوع مقطعی-مقایسه‌ای است. نمونه این پژوهش شامل 140 نوجوان بود که در دو گروه قرار گرفتند. نوجوانان براساس مصاحبه تشخیصی و پرسشنامه DASS-21 در دو گروه قرار گرفتند. تحلیل آماری داده‌ها نیز با استفاده از آزمون من‌ویتنی و کای اسکوئر انجام گرفت.

یافته‌ها. انعطاف‌پذیری شناختی و تنظیم هیجان در گروه نوجوانان سالم به‌طور معنی‌داری بالاتر از گروه نوجوانان دارای علایم پیش‌بالینی بود. اما سطح سازگاری اجتماعی بین دو گروه نوجوانان دارای علایم پیش‌بالینی و نوجوانان سالم تفاوت معناداری نداشت.

نتیجه‌گیری. اختلاف معنی‌دار دو گروه نوجوانان در سازه‌های میان‌تشخیصی بیان‌گر اهمیت این عوامل در روند پیشگیری، تشخیص و درمان اختلالات و علایم هیجانی مانند اضطراب و افسردگی است.

پیامدهای عملی. با توجه به وجود اختلاف معنادار در دو گروه نوجوانان در سازه‌های میان‌تشخیصی شناختی و هیجانی می‌توان در جهت جلوگیری از بروز بالینی کامل اختلالات هیجانی اقدامات موثری انجام داد و به دنبال این اقدامات در کاهش هزینه‌های مالی، روانی و اجتماعی ناشی از این اختلالات گام مهمی برداشت.

کلید واژه ها: تنظیم هیجان, انعطاف پذیری شناختی, افکار تکرارشوندۀ منفی, سازگاری اجتماعی, اختلالات هیجانی, نوجوانان

ثبت‌شده: 31 فروردین 1401
بازنگری: 26 مرداد 1401