مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 684-691.
doi: 10.34172/mj.2021.009

Scopus ID: 85130990865

تغییرات سطح سرمی پروتئین واکنش دهنده ‏C ‏ و سرعت سدیمان اریتروسیت در اطفال ‏بعد از ‏آدنوتانسیلکتومی

مهرنوش موسوی اقدس 1 ORCID logo، نیکزاد شهیدی 1* ORCID logo، شهین عبدالهی فخیم 1 ORCID logo

1 گروه گوش و حلق و بینی و جراحی سر وگردن، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: nikzadsh@yahoo.com

زمینه: آپنه انسدادی خواب یک اختلال شایع در کودکان است و باعث افزایش خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی می‌شود. پروتئین واکنش‌دهندهC ‏ (CRP) و سرعت سدیمان اریتروسیت (ESR) به عنوان فاکتور پیش‌التهابی در وقوع بیماری‌های قلبی‌عروقی مطرح هستند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین سطح CRP و ESR در کودکان با هایپرتروفی لوزه‌ها قبل و بعد از انجام آدنوتونسیلکتومی است.

روش‌کار: تمام بیمارانی که در گروه سنی 4-10 سال کاندید آدنوتانسیلکتومی بدلیل اختلال انسدادی حین خواب بودند وارد مطالعه شدند. نوع مطالعه مقطعی- نیمه تجربی است. سطح CRP و ESR قبل و بعد از انجام آدنوتونسیلکتومی اندازه‌گیری و رضایت از والدین کودکان جهت نمونه‌گیری خون گرفته شد. داده‌ها وارد برنامه SPSS نسخه 19 شده و تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: 384 بیمار وارد مطالعه شدند و همگی تحت جراحی آدنوتونسیکلتومی قرار گرفتند. متوسط سنی بیماران 7/6 سال بود. سطح ‏CRP در 91 مورد (7/23%) کاهش، در286 مورد (5/74%) بدون تغییر و در 7 مورد (8/1%) افزایش ‏یافته بود. بین سطح CRP و ESR قبل و بعد از عمل جراحی تفاوت معنی‌دار حاصل شد. میزان سطح این فاکتورها بعد از انجام آدنوتونسیکلتومی به مقدار قابل توجهی کاهش یافت(P < 0.05).

نتیجه‌گیری: افزایش فاکتورهای التهابی مزمن مانند CRP می‌تواند پیش‌بینی‌کننده وقوع بیماری‌های قلبی‌عروقی در آینده باشد. همچنین در کودکان با هایپرتروفی لوزه‌ها سطح فاکتورهای التهابی مزمن افزایش می‌یابد و می‌توان با انجام جراحی آدنوتونسیلکتومی در زمان مناسب از افزایش این فاکتورها و وقوع بیماری‌های قلبی‌عروقی در آینده جلوگیری کرد.

کلید واژه ها: ESR, CRP, آدنوتانسیلکتومی

نحوه استناد به این مقاله: موسوی اقدس م، شهیدی ن، عبدالهی فخیم ش. تغییرات سطح سرمی پروتئین واکنش دهنده‏C ‏ و سرعت سدیمان اریتروسیت در اطفال ‏بعد از ‏آدنوتانسیلکتومی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(6):684-691

ثبت‌شده: 07 اسفند 1397
بازنگری: 13 شهریور 1399