معصومه رضایی
1، فاطمه علیخانی
2، رسول کرمی
2، روناک شاهوی
3*1 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2 پزشک خانواده، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان
3 گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: میزان تداوم استفاده از یک روش پیشگیری از بارداری یکی از شاخص¬های مهم کیفیت استفاده می¬باشد و عدم تداوم مصرف می¬تواند تعداد حاملگی¬های ناخواسته و حاملگی¬های در معرض خطر را افزایش دهد. اين پژوهش به منظور شناسايي علل قطع مصرف قرص پیشگیری از بارداری در زنان مراجعه¬کننده به مراکز بهداشتی – درمانی شهر سنندج انجام گرفت.
مواد و روش¬ها: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی از بین مراکز بهداشتی درمانی شهر سنندج 5 مرکز از طریق نمونه¬گیری خوشه ای انتخاب و اطلاعات زنان استفاده¬کننده از قرص که در مدت یکسال اقدام به قطع مصرف نموده بودند از طریق پرسشنامه جمع¬آوری گردید. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و تست¬های آماری کای دو و t-test اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته¬ها: شایعترین علل قطع مصرف قرص در واحدهای مورد پژوهش به ترتیب عوارض جانبی (37/64%)، تمایل به بارداری (02/15%) و مشکل نحوه استفاده (73/10%) بوده است. شایعترین عارضه جانبی قرص افزایش وزن (67/26%) بوده است. نتایج نشان داد که بین سن و تعداد فرزندان افراد مورد پژوهش و مدت زمان استفاده از قرصهای پیشگیری از بارداری ارتباط معنی¬دار آماری وجود دارد (005/0>P).
نتیجه¬گیری: پیشگیری و درمان به موقع عوارض جانبی حاصل از مصرف قرص می¬تواند میزان رضایتمندی و تداوم استفاده از روش را افزایش دهد.