سید سعید عقیل زاده
1، هایده مبین
2*1 گروه میکروبیولوژی، واحد اورمیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران
2 گروه میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: یکی از مشکلات عمده در کنترل عفونت¬های میکروبی بروز مقاومت دارویی می باشد. تولید متالوبتالاکتامازها سبب ایجاد مقاومت نسبت به سفالوسپورین های نسل سوم و کارباپنم ها می گردد. این مطالعه جهت بررسی الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی و بررسی حضور ژن blaIMP در ایزوله های اشریشیاکلی جداسازی شده از مراکز آموزشی و درمانی شهر تبریز (امام رضا و شهداء) انجام شد.
مواد و روش ها: برای انجام این تحقیق 100 ایزوله اشریشیاکلی از بیماران مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) و شهداء تبریز جمع آوری شد و برای تعیین مقاومت ایزوله ها، تست آنتی بیوگرام با روش کربی – باوئر انجام گرفت. ایزوله های تولید کننده متالوبتالاکتاماز با روش فنوتیپی Modified Hodge test (MHT) شناسایی گردیدند. با روش PCR وجود ژن blaIMP در ایزوله ها مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: الگوی های حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها نشان داد که میزان مقاومت نسبت به ایمی پنم، مروپنم، ارتاپنم، جنتامایسین، سیپروفلوکساسین، سفتازیدیم، نالیدیکسیک اسید، سفتریاکسون و سفیپم به ترتیب 3%، 3%، 4%، 44%، 69%، 64%، 79%، 68%، و %53 بود. نتایج MHT نشان داد که 3 ایزوله (3%) متا لوبتالاکتاماز مثبت هستند. براساس نتایج PCR که بر روی تمام ایزوله ها صورت گرفت در 5 ایزوله ْ(5٪) ژن IMP مشاهده شد.
نتيجه گيري: بروز مقاومت بیش از 60% در مقابل سفالوسپورین های نسل سوم و فلوئورکینولون ها، در ایزوله های جدا شده از مراکز آموزشی درمانی مورد مطالعه، مصرف کارباپنم ها بعنوان جایگزین برای عفونت های جدی باکتریایی را مطرح می کند که بروز مقاومت بدلیل تولید کارباپنمازها، هر چند در سطح پایین، هشداری بر مسئولین کنترل عفونت این بیمارستان ها می باشد.