اثر عصاره گرده نخل بر میزان هورمون‌های جنسی و تعداد سلول‌های دودمانی اسپرماتوزوئید در موش‌های سوری نر بالغ

سیدابراهیم حسینی 1*، داود مهربانی 2، فاطمه السادات رضوی 1

1 گروه زیست شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 بخش پاتولوژی، مرکز تحقیقات سلول های بنیادی و فن آوری ترانس ژنیک، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ebrahim.hossini@yahoo.com

زمینه و اهداف: یکی از مسائل مهم ‌علم پزشکی مشکل ناباروری است که درمان آن با داروهای شیمیایی برای بیماران عوارض جانبی فراوانی بر جای می‌گذ‌‌ارد. با توجه به عوارض کمتر داروهای گیاهی این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره گرده نخل بر هورمون‌های جنسی و سلول‌های دودمانی اسپرم در موش‌های نر بالغ انجام گرفت. مواد و روش ها: این مطالعه بر روی 40 سر موش نر بالغ انجام گرفت. موش‌ها به 5 گروه 8 تایی شامل گروه‌های کنترل (فاقد تیمار)، شاهد (سالین) و سه دسته تجربی دریافت کننده عصاره آبی گرده نخل با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن تقسیم شدند. کلیه تجویزها به صورت درون صفاقی و به مدت 35 روز انجام گرفت. در پایان آزمایشات از قلب حیوانات خون‌گیری به عمل آمد و با جداسازی سرم از نمونه‌ها میزان هورمون‌های جنسی و همچنین با جداسازی بیضه‌ها تعداد سلول‌های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و اسپرماتید شمارش و نتایج با استفاده از آزمون‌های آماری ANOVA و Duncan آنالیز گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که عصاره آبی گرده نخل به صورت وابسته به دوز باعث افزایش معنی‌دار در میزان هورمون‌های استروژن، پروژسترون و تستوسترون و افزایش تعداد سلول‌های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و اسپرماتید می‌شود. نتیجه¬گیری: عصاره گرده نخل احتمالا با داشتن ترکیباتی نظیر چربی ها، روی، کادمیوم، استرول‌های گیاهی، فلاونوئیدها، ساپونین و از طریق مهار آنزیم 5-آلفا ردوکتاز باعث افزایش هورمون‌های جنسی و سلول‌های دودمانی اسپرم می‌شود.
کلید واژه ها: گرده نخل, هورمون های جنسی, اسپرماتوگونی, اسپرماتید, اسپرماتوسیت

ثبت‌شده: 03 دی 1392