علیرضا براری 1*، جبار بشیری 2، مریم سرابندی 3

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد آیت‌الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
2 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
3 دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد آیت‌الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: alireza54.barari@gmail.com

زمینه و اهداف: فعالیت بدنی منظم باعث گسترش بستر مویرگی در عضلات فعال می¬شود که این تأثیر به وسیله افزایش سطوح برخی از فاکتورهای آنژیوژنیک صورت می¬گیرد. علاوه براین، جینسینگ نیز به عنوان یک مکمل گیاهی داری تأثیرات آنژیوژنیک می¬باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر تعیین تأثیر شش هفته تمرین مقاومتی دایره‌ای همراه با مصرف مکمل جینسینگ بر VEGF و PDGF سرمی زنان جوان غیرفعال بود. مواد و روش‌ها: در یک تحقیق نیمه تجربی، 32 زن غیرفعال سالم (30-20 سال) به طور تصادفی به چهار گروه همگن شامل: 1- تمرین+جینسینگ، 2-تمرین +دارونما، 3- جینسینگ و 4- دارونما تقسیم شدند. آزمودنی‌های گروه‌های تمرین سه جلسه در هفته، به مدت شش هفته تمرین مقاومتی دایره‌ای با شدت 75-65 درصد یک تکرار بیشینه را انجام دادند. علاوه‌بر این، آزمودنی¬ها در طی دوره تحقیق مکمل (5 میلی‌گرم در روز به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره‌ی جینسینگ) یا دارونما مصرف کردند. قبل و 48 ساعت بعد از دوره، اندازه¬گیری¬های ترکیب بدن و نمونه‌گیری خونی برای سنجش مقادیر سرمی VEGF و PDGF به عمل آمد. جهت تحلیل داده¬ها، آزمون تحلیل واریانس یک¬طرفه و تعقیبی توکی استفاده شد. یافته¬ها: نتایج تحقیق نشان داد که تمرین مقاومتی دایره¬ای با مصرف مکمل جینسینگ یا بدون مصرف جینسینگ موجب افزایش معنی‌دار سطوح VEGF سرمی زنان جوان غیرفعال شد و مصرف مکمل جینسینگ تأثیر معنی¬داری بر تغییرات VEGFنداشت .علاوه¬براین، تمرین مقاومتی دایره¬ای تأثیری بر سطوح PDGF سرمی نداشت و مصرف مکمل جینسینگ به تنهایی و یا همراه با تمرین مقاومتی باعث کاهش سطوح PDGF سرم شد . نتیجه¬گیری: تمرین مقاومتی دایره¬ای در یک دوره شش ماهه ممکن است سطوح فاکتورهای آنژیوژنیک مانند VEGFرا افزایش دهد اما مصرف مکمل جینسینگ بر شاخص‌های آنژیوژنیک تأثیرگذار نیست. با این حال، برای اظهارنظر قطعی در این مورد نیاز به تحقیقات بیشتری است.
کلید واژه ها: تمرین مقاومتی, جینسینگ, فاکتور رشد اندوتلیال عروقی, فاکتور رشد مشتق از پلاکت

ثبت‌شده: 24 اسفند 1392
پذیرفته‌شده: 09 اردیبهشت 1393