تعیین حساسیت دارویی سویه های مایکو باکتریوم توبرکلوزیس نسبت به پیرازینامید

سید رضا مودب 1، کیوان امینی 2، بهزاد کاظمی حکی 3*

1 مركز تحقيقات سل و بيماريهاي ريوي تبريز، دانشكده پيراپزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز. ایران
2 دانشکده پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، تبریز. ایران
3 گروه هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز. ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: behzad_emt@yahoo.com

زمینه و اهداف:(Pyrazinamide, PZA) یکی از داروهای مهم رده اول ضد سل می باشد و بروز مقاومت به آن می تواند به برنامه کنترل بیماری سل تأثیر بگذارد. هدف از این تحقیق بررسی میزان مقاومت به PZA میان سویه های Mycobacterium tuberculosiss, MTB)) بود. مواد و روش ها: سویه های MTB از بیماران ایرانی و خارجی جدا شده بودند که به مرکز تحقیقات سل و بیماریهای ریوی تبریز ارجاع داده شده بودند. تعداد 100 سویه MTB برای تعیین مقاومت دارویی به PZA با روش نسبی در محیط 7H10مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها: از تعداد 100 سویهMTB ، تعداد 60 سویه حداقل به یکی از داروهای اصلی (ایزونیازید، ریفامپین، اتامبوتل، استرپتومایسین) مقاوم بودند. تعداد 40 سویه به تمامی داروهای مذکور حساس تشخیص داده شده بودند. براساس نتیجه حاصل از این مطالعه، صرفاً یک مورد از 40 سویه MTB حساس به داروهای اصلی به PZA مقاوم بود (52٪) و تعداد 22 سویه از 60 سویه مقاوم به داروهای اصلی MTB به PZA نیز مقاوم تشخیص داده شدند (36٪). از تعداد 21 سویه MTB مقاوم به چند دارو(Multi Drug Resistant, MDR) تعداد 12 مورد (57٪) مقاوم به PZA بودند. اغلب سویه های مقاوم به PZA از بیماران خارجی جدا شدند (72٪). نتیجه گیری: میزان مقاومت به PZA در میان بیماران آذربایجان شرقی پایین می باشد و آزمایش تعیین حساسیت دارویی با این دارو بعنوان روش روتین در سویه های حساس توصیه نمی شود.
کلید واژه ها: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس, مقاومت, پیرانیزامید

ثبت‌شده: 15 بهمن 1393