چکیده
زمینه و اهداف: بعد از استافیلوکوکوس آرئوس و اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا سومین عامل شایع عفونت¬های بیمارستانی بوده و انتقال فعال و فرصت طلبانه آنها غالباً به علت عدم رعایت موازین بهداشت عمومی صورت می¬گیرد، لذا این پژوهش با هدف بررسی اثرات ضد باکتریائی گیاه بومی کاکوتی کوهی بر روی جدایه¬های باکتری¬های مذکور از مجرای ادراری موش¬های صحرائی آزمایشگاهی، به عنوان مدل تجربی، انجام گرفت. مواد و روش¬ها: از 40 سر موش صحرائی نژاد ویستار سالم، تحت شرایط استریل، مقدار لازم نمونه ادرار اخذ و پس از شناسائی جدایه¬های مذکور با استفاده از روش¬های استاندارد میکروبشناسی، به منظور تعیین اثرات ضد باکتریائی اسانس و عصاره اتانولی گیاه بومی مورد آزمایش بر روی جدایه¬های مورد نظر، آزمایشات تعیینMIC ،MBC و آنتی¬بیوگرام انجام گردید. یافته¬ها: مشخص شد که هم اسانس و هم عصاره اتانولی کاکوتی کوهی برجدایه¬های مورد بررسی به جز جدایه¬های سودوموناس آئروژینوزا داراي اثرات ضد باکتریایی بوده و مقایسه اثرات مهار رشد و باکتری کشی ترکیبات مذکور نشان داد که اسانس این گیاه در غلظت¬هاي کمتري نسبت به عصاره دارای اثرات ضد باکتریائی می-باشد. همچنین مشخص شد که در سطح اطمینان 05/0< P بین اثر ضد باکتریائی ترکیبات گیاه مذکور و آنتی بیوتیک استاندارد آمیکاسین اختلاف معنی¬دار وجود دارد. نتیجه¬گیری: به نظر می¬رسد که از ترکیبات گیاه خوراکی و بومی کاکوتی کوهی، به عنوان مواد آنتی باکتریال مناسب، می¬توان علیه اغلب پاتوژن¬های فرصت¬طلب (بجز سودوموناس آئروژینوزا) که توانائی ایجاد عفونت¬های مختلف در انسان را هم دارا هستند، استفاده کرد.
کلید واژه ها: اثرات ضد باکتریایی, اسانس, عصاره اتانولی, مجرای ادراری, موش صحرا