بررسي سطوح سرمی ویترونکتین، hs-CRP و ارتباط آن با وسعت و شدت بیماری عروق کرونر قلبی در افراد غيرسيگاري

فاطمه خاکی خطیبی*، سخاوت ابوالحسني

1 گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: fatemeh.khakikhatibi@yahoo.com

زمینه و اهداف: بيماري عروق كرونر [((CAD Coronary artery disease] در اثر آترواسكلروزیس به وجود مي آيد. مطالعات نشان می دهد چندین فاکتور متعدد وجود دارد که ارتباط تنگاتنگی با ایجاد و پیشرفت CAD دارد. مولکول های اتصالی مانند ویترونکتین (VN)، ممکن است نقش مهمی داشته باشند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سطوح سرمي VN و hs-CRP در بيماران عروق كرونر غيرسيگاري و ارتباط این پارامترهای مهم بیوشیمیایی با وسعت و شدت بیماري CADمی باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه 200 نفر شامل 160نفر به عنوان گروه بیمار و 40 نفر به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. بیماران بر اساس نتایج آنژیوگرافی به چهار دسته شامل40 نفر از بیماران با آنژیوگرافی طبیعی بعنوان گروه نرمال (بدون گرفتگی رگ)، 40 نفر از گروه بیماران با گرفتگی یک رگ (1VD)، 40 نفر با گرفتگی دو رگ (2VD) و 40 نفر با گرفتگی سه رگ (3VD) تقسیم شدند. گروه شاهد نیز از افرادی انتخاب شد که هیچگونه سابقه بیماری قلبی نداشتند. فا کتورهايی چون بیماری کبد، کلیه، ریه، بدخیمی ها و همچنين سيگار ملاک خروج از مطالعه بودند. سطوح سرمی VN با کیت الایزاي ويترونكتين انسانی شرکتGlory science و سطوح hs-CRP توسط روش ایمونوتوربیدومتریک مورد ارزيابي قرار گرفت. یافته ها: میانگین سن در گروه بیمار 7 ± 58 سال و در گروه شاهد 8 ± 56 سال بود. اختلاف معنی داری بین دو گروه در سن، جنس وجود نداشت.. سطوح سرمیVN و hs-CRP در گروه بیمار در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی داری افزایش یافته بود (05/ 0< p در تمام موردها). همچنین سطوح سرمیVN در بین گروه نرمال با گرفتگی یک و سه رگ و بین دو رگ با سه رگ در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی داری افزایش یافته بود (05/ 0< p در تمام موردها). سطوح سرمی hs-CRP در گروه بیمار در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی داری افزایش داشت (05/ 0< p). نتیجه گیری: سطوح سرمی ویترونکتین و hs-CRP در بیماران عروق کرونر افراد غيرسيگاري افزایش معني داری در مقایسه با گروه شاهد داشت. اين پارامترها همچنين با وسعت و شدت بیماری ارتباط داشت.
کلید واژه ها: ویترونکتین, CRP-hs, بیماری عروق کرونر قلبی, شدت و وسعت بیماری, غیر سیگاری

ثبت‌شده: 12 مهر 1393
پذیرفته‌شده: 02 آذر 1393