هوش هیجانی و سبک های مقابله و رابطه آنها در بیماران مبتلا به سرطان

مرضیه عبادی وشمه سرا 1*، علی خادمی 2

1 گروه روان شناسی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، آذربایجان غربی، ارومیه، ایران
2 گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، آذربایجان غربی، ارومیه، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: marzieh_ebadi@ymail.com

زمينه و اهداف: پژوهش¬های اندکی در زمینه ابعاد روان شناختی سرطان در کشور صورت گرفته است. از این رو هدف پژوهش حاضر مطالعه هوش هیجانی و سبک¬های مقابله و بررسی رابطه آنها در بیماران مبتلا به سرطان می باشد. مواد و روش¬ها: روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی است. طبق آخرین گزارش سالیانه ثبت سرطان درایران، جامعه آماری مبتلایان به سرطان شهر تهران حدود 10 تا 12 هزار نفر بوده که طبق جدول مورگان نمونه ای بالغ بر 400 بیمار برای پژوهش حاضردر نظر گرفته شد که بصورت تصادفی در بیمارستان امام حسین و کلینیک دکتر پیام آزاده در تهران به پرسشنامه های هوش هیجانی schutte، مقابله ciss و برای بررسی برخی متغیرهای دموگرافیک بیماران به پرسشنامه طراحی شده توسط محقق پاسخ دادند. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارspss18 وآمارتوصیفی (فراوانی، میانگین)، آزمون t وآزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. يافته¬ها: نتیجه آزمون t در سطح معناداری 01/0 نشان داد بین میانگین¬های کلیه متغیرهای تحقیق با نمونه جامعه تفاوت معناداری وجود دارد و تنها در سبک مقابله مساله مدار بین دوگروه زنان بیمار و زنان سالم تفاوت معناداری دیده نشده است. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین هوش هیجانی و مولفه های آن با سبک مقابله مساله مدار رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین در این پژوهش بین هوش هیجانی و مولفه¬های آن با سبک مقابله اجتنابی رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. نتیجه¬گيري: با فراهم آوردن مداخله های روان شناختی در زمینه هوش هیجانی و نقش آن در کاربرد مقابله کارآمد، می توان به بهبود وضعیت روانی، افزایش میزان استقامت و تسریع روند درمان پزشکی بیماران مبتلا به سرطان کمک کرد.
کلید واژه ها: سرطان, هوش هیجانی, سبک های مقابله

ثبت‌شده: 16 فروردین 1393