بررسی آلودگی با توکسین کلستریدیوم دیفیسیل در میان بیماران بستری در بیمارستان ولی عصر (عج) اراک، ایران، 1392

نادر زرین فر 1، مجتبی شرفخواه 2*، علی چهره ای 3، متین شیرانی بیدبانی 4، فردین فرجی 5

1 گروه بیماری های عفونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک. ایران
2 دانشجوی پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی ،دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک. ایران
3 کلینیک پاتولوژی، اراک. ایران
4 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک. ایران
5 گروه مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک. ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: sharafkhah@arakmu.ac.ir

زمینه و اهداف : اسهال يكی از شايع‌ترين عوارض مصرف آنتی‌بيوتيكها و كلستريديوم ديفيسيل شايع‌ترين عامل ايجاد اسهال ناشی از آنتی بیوتیک (AAD= antibiotic-associated diarrhea) می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی با توکسین کلستریدیوم دیفیسیل و اسهال ناشی از آن (CDAD=Clostridium difficile-associated diarrhea) در میان بیماران بستری می باشد. مواد و روش ها : اين مطالعه توصيفی- مقطعی در تابستان سال 1392 ، با انتخاب 195 بيمار در بخشهاي مختلف بيمارستان وليعصر (عج) اراک، ایران، به صورت تصادفی ساده و با رعايت معيارهای ورود و خروج انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و بالینی بيماران در پرسشنامه‌ ها ثبت گرديد و از همه بيماران نمونه مدفوعی، برای بررسی توکسین کلستریدیوم دیفیسیل به روش الايزا، گرفته شد. اطلاعات بدست آمده در نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها : در میان 195 بیمار مورد بررسی، شیوع بیماران توکسین مثبت وCDAD به ترتیب، %4/14و %1/4 بدست آمد. ابتلا به CDAD با سابقه مصرف آنتی بیوتیکی رابطه معنادار داشت (05/0>p). اگرچه شیوع موارد توکسین مثبت در بیماران زن بیشتر بود (001/0P=) و با ایجاد اسهال در بیماران رابطه معنادار داشت (036/0P=)، با این حال، سن، نوع بخش، علت بستری و مصرف آنتی بیوتیکی رابطه معناداری با نتایج تست توکسین کلستریدیوم دیفیسیل نداشتند. نتيجه‌گيري : براساس مطالعه ما آلودگی با توکسین کلستریدیوم دیفیسیل و اسهال ناشی از آن (CDAD)، در بیمارستان تحت مطالعه از فراوانی بالایی برخوردار است. بنابراین اجرای برنامه های مراقبت جهت کاهش شیوع توکسین این ارگانیسم در بیماران بستری و اسهال ناشی از آن، در بیمارستان ها توصیه می شود.
کلید واژه ها: توکسین کلستریدیوم دیفیسیل, بیماران بستری

ثبت‌شده: 21 آذر 1392