یافته های بالینی، آزمایشگاهی و وضعیت نهایی کودکان مبتلا به نروبلاستوما مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز

عظیم رضامند 1، محمد برزگر 1، محمد امین رضازاده ساعتلو 2*، سیده پریسا طه زاده 2

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، بیمارستان کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات کلیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: dr_amin_re@yahoo.com

زمینه و اهداف: نروبلاستوم، بعد از بدخیمی های CNS، شایعترین تومور بدخیم دوران کودکی و شیرخواری می باشد. بیماری از سلولهای اولیه ستیغ عصبی که باعث تمایز فوق کلیه و شبکه عصبی سمپاتیک می شود منشاء گرفته و گسترش می یابد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی و مراحل این بیماری در بیماران بستری در مرکز آموزشی- درمانی کودکان تبریز می باشد. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی 80 کودک زیر 14 سال که در فاصله سالهای 1382 تا 1388 (به مدت 6 سال) در مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز با تشخیص نروبلاستوم بستری و تحت درمان قرار گرفته اند بررسی شدند. اطلاعات از پرونده بیماران جمع آوري شده توسط نرم افزار SPSS با استفاده از شاخص هاي میانگین، انحراف معیار و درصد فراوانی و آزمون کاي دو آنالیز شد. یافته ها: از 80 بیمار بررسی شده، 33 مورد (75/53 درصد) مذکر بودند. میانگین سنی بیماران80/37 ± 78/31 ماه بود. از 80 بیمار مورد بررسی، stage II در 9 مورد (٪2/11)، stage III در 19 مورد (٪23.8) و stage IV در 52 بیمار (٪65) دیده شد. کانون اولیه نوروبلاستوم در 26 مورد (٪5/32) از آدرنال راست، در 31 مورد (٪8/38) از آدرنال چپ، در 3 مورد (٪8/3) از مدیاستن، در 3 مورد (٪8/3) از کبد، در 3 مورد از لگن (٪8/3) و در 14 مورد (٪5/17) از پاراورتبرال بود. علائم پارانئوپلاستیک در 13 بیمار (٪25/16) مثبت بود. درگیری عصبی در 13 بیمار (٪25/16) وجود داشت. در بررسی آماری، ارتباط بین LDH اندازه گیری شده برای بیماران با وضعیت بیمار در هنگام ترخیص با 04/0 P =معنی دار گزارش گردید. نتیجه گیری: در بین علائم بالینی، کاهش وزن و تب، بارزترین یافته در بیماران مبتلا به نوروبلاستوم بود. شایعترین محل بررسی برای کانون اولیه نوروبلاستوم، آدرنال چپ بود. ارتباط بین LDH سرم با وضعیت بیمار در هنگام ترخیص معنی دار بود.
کلید واژه ها: یافته های بالینی, یافته های آزمایشگاهی, نروبلاستوما

ثبت‌شده: 22 بهمن 1392