محسن تقي زاده
1، ذات اله عاصمی
1*، حسین شاکری
1، فاطمه گل سرخی
1، سید مهدی تخته فیروزه
21 مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماریهای متابولیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
2 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: استفاده روزانه و تداوم در مصرف مواد غذايي، زمینه را برای افراد سودجو ایجاد می¬کند تا با كم كردن هزينههاي توليد به تقلبهاي متعدد دست بزنند و از این طریق سلامت مردم را تهدید می¬نمایند. اين پژوهش به منظور ارائه روشهاي جديد در تشخيص تقلب آبليموهاي توليدي ايران انجام گرديد. مواد و روشها: پژوهش با طراحی تشخیصی بر روي 45 نمونه آبليمو از 45 كارخانه توليد كننده آبلیمو در ايران انجام گرفت. آزمايشات میزان سديم، پتاسيم، چرخش نوری، اسید آمینه توتال و پلی فنلها بر اساس كتب مرجع براي تشخيص تقلب آبليموهاي توليدي انجام شد. بعلاوه، آزمايشات میزان بريكس، pH، اسيديته و انديس فرمالين بر طبق استاندارد ملی ایران انجام شد. يافتهها: وضعيت آبليموهاي توليدي كشور نشان داد كه تفاوت آماری معنی داری بین ميانگين سديم آبلیموهای طبیعی در مقایسه با تقلبی (73/23 در مقابل 33/87 میلی گرم درصد، 0001/0P<)، پتاسيم (07/149 در مقابل 56/63 میلی گرم درصد، 0001/0P<)، چرخش نوری (91/1 در مقابل 72/0 میلی اکی والان درصد، 0001/0P<)، توتال اسید آمینه (79/247 در مقابل 66/84 میلی گرم درصد، 0001/0P<) و پلی فنلها (8/1 در مقابل 81/0، 0001/0P<) وجود داشت. حساسیت روش های تعیین توتال اسید آمینه، پلی فنل ها، چرخش نوری، سدیم، پتاسیم، بریکس، اسیدیته، اندیس فرمالین، ماده خشک و pH در مقایسه با پروتئین بترتیب 3/92، 100، 100، 100، 100، 17/66، 17/66، 17/66، 17/66 و 96/68 درصد بود. نتيجه گيري: ميزان پتاسيم، چرخش نوری، توتال اسید آمینه و پلی فنلهای نمونههاي تقلبي پايين ولي ميزان سديم بالا بود.
کلید واژه ها: روش ها, تقلب, لیمو