بررسي روايي و پايايي نسخه فارسي پرسشنامه تيپ شخصيتي (D (DS14در بيماران کرونری قلبي

علي فخاري 1، ساناز نوروزي 2*، محمد ذكریا پزشكي 3

1 بخش اعصاب و روان، بيمارستان رازي تبريز، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 بخش پزشكي اجتماعي، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Sanaznorouzi20@gmail.com

زمینه و اهداف: شخصيت تيپ D شامل دو زير گروه هيجانات منفي (negative affectivity) و مهار اجتماعي (social inhibition) با پيش آگهي بد بيماران قلبي در ارتباط است، با اين وجود معيار سنجش مناسبي براي ارزيابي آن در دسترس نيست. هدف از اين مطالعه، برآورد روايي و پايايي نسخه فارسي پرسشنامه 14 سوالي تيپ شخصيتي D(DS14) در بين بيماران كرونري قلب مي باشد. مواد و روش ها: پرسشنامه DS14دارای دو زیر مقیاس هيجانات منفي (NA)و مهار اجتماعي) ( SIاست که هر کدام شامل 7 معیار میباشد. نمره cut offتعیین شده بالای 10 در هر دو زیر مقیاس برای شناسایی افراد با تیپ شخصیتی Dبه کار می رود. روند forward_backward برای ترجمه از انگلیسی به فارسی به کار رفت. اين مطالعه توصیفی با نمونه گیری تصادفی ساده، شامل 198 بيمار مبتلا به بيماري كرونري قلب بستری در بیمارستان شهید مدنی در تبریز – ایران می باشد. آن ها نسخه فارسي پرسشنامه DS14را به همراه پرسشنامه SF36 (Short Form) تكميل نمودند. برای تعیین اعتبار DS14با SF36که معتبر و پایا می باشد مقایسه شد. و برای تعیین پایایی DS14 بیماران مجددا آن را 4 هفته بعد تکمیل نمودند. يافته ها: نمونه ها شامل 198 بیمار بودند ]68.2% مرد و 31.8% زن, متوسط سنی: 12.3 ± 56.6، متاهل: 86.7% و تحصیلات داتشگاهی: 24.2%.[ با رجوع به عدد Cut off استاندارد 10NA> (negative affect) و 10SI>، (Social-Inhibition) ، 1/65% بيماران عروق كرونري قلب ايراني، داراي تيپ شخصيتي D بودند. برخی پاسخ های SF36 اعتبار DS14را تایید کرد. برای مثال 58.2% بیماران با تیپ شخصیتی Dزمان بسیار کمتری را در کار یا فعالیت دیگری صرف می کردند.آلفاي كرونباخ در بين بيماران كرونري قلبي، براي هيجانات منفي (NA) برابر با 79/0 و براي مهار اجتماعي (SI) برابر با 56/0 بوده است. آلفاي كرونباخ بالا براي تعيين پايايي كل DS14 براي اين بيماران 83/0 بدست آمد. روايي مناسب آن، با همبستگي متناسب تيپ شخصيتي D (بر اساس پرسشنامه DS14)، با افسردگي (001/0P<)، اختلال فعاليت روزانه (003/0=P)، خستگي (004/0=P) و عصبي بودن (001/0P<) يافت شد. بحث و نتيجه گيري: نسخه فارسي DS14 يك ابزار Valid و Reliable براي تشخيص تيپ شخصيتي D است. درصد بالايي از بيماران عروق كرونري قلب، داراي تيپ شخصيتي D بودند. بنابراين تعيين تيپ شخصيتي D در پژوهشهاي كلينيکال و درمان بيماريهاي قلبي حائز اهميت مي باشد.
کلید واژه ها: تیپ شخصیتی D, بیماری کرونری قلب, روایی, پایایی, پرسشنامه DS14

ثبت‌شده: 01 مهر 1392