شناسایی باکتریهای شایع در عفونت سوختگی و الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی آنها در مقایسه با باکتریهای موجود در محیط بستری بیماران در بخش سوختگی بیمارستان شهید زارع ساری

خیرالنسا شفایی تیلکی 1، محمد رضا نهائی 2*، شمسی کلهری 1، زهرا نورانی 3، محبوبه حسینی 4

1 مرکز قلب مازندران، بیمارستان فاطمه الزهرا(س)، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
2 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه میکروب شناسی، تبریز، ایران
3 بیمارستان تخصصی سوختگی شهید زارع ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
4 دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: nahaeim@iaut.ac.ir

زمینه و اهداف: عفونت¬های سوختگی به عنوان یک عفونت بیمارستانی عامل مهمی در مرگ و میر بیماران و ناتوانی های بعد از سوختگی محسوب می شود. 75% مرگ و میر در بیماران دچار سوختگی ناشی از عفونت می باشد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل شایع عفونت باکتریال در بیماران دچار سوختگی و مقایسه آن با باکتری های جدا شده از محیط اطراف بیمار در مرکز تخصصی سوختگی شهید زارع ساری انجام شد. مواد و روش¬ها: این مطالعه مقطعی بر روی 100 بیمار بستری در بخشBICU بیمارستان تخصصی سوختگی شهید زارع ساری از شهریور 1391 تا بهمن 1391 انجام شد. نمونه¬ها شامل کشت زخم، بافت (دبریدمان)، خون، ادرار، لوله تراشه وCVP بودند. همچنین نمونه¬های کشت از اتاق بیمار و وسایل و تجهیزات پزشکی موجود در اتاق بیمار تهیه شدند. تست¬های افتراقی و بیوشیمیایی مرسوم و استاندارد برای شناسایی ایزوله ها انجام شد. سپس جهت تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی از آزمایش انتشار دیسک به روش کربی– بائر (Kirby-Baure) استفاده شد. یافته¬ها: در مجموع از 100 بیمار که وارد مطالعه شدند 615 نمونه کشت برداشته شد. این نمونه¬ها عبارت بودند از: 280 نمونه کشت زخم، 100 نمونه کشت¬خون، 100 نمونه کشت ادرار، 50 نمونه کشت CVP Centeral Venus Presher 50 نمونه کشت لوله تراشه و 35 نمونه کشت بیوپسی بافت (دبریدمان). همچنین 550 نمونه کشت از وسایل اتاق بیمار و تجهیزات پزشکی مرتبط با بیمار انجام شد. در این مطالعه شایع¬ترین عامل سوختگی انفجار گاز بود. آمار مرگ و میر 38 % و بیشترین سوختگی در رده سنی 21 تا 40 سال قرار داشت. شایع¬ترین عامل عفونت در نمونه¬های کشت زخم، خون و بیوپسی بافت باکتری آسینتو باکتر بومانی بود. آسینتوباکتر جدا شده از نمونه¬ها دارای مقاومت آنتی¬بیوتیکی زیاد در برابر آمیکاسین، جنتامایسن، پیپراسیلین تازوباکتام، سفپیم، سفتازیدیم و پیپراسیلین بود. این باکتری بیشترین حساسیت را نسبت به توبرامایسین (2/58 %) و ایمی پنم (9/41 %) نشان داد. نتیجه¬گیری: آسینتوباکتر بومانی، سودوموناس آئروژینوزا و انتروباکتر به ترتیب شایع¬ترین عوامل ایجاد عفونت در سوختگی بودند. استافیلوکوکوس اورئوس شایع ترین عامل عفونت در کودکان در هفته اول پس از بستری شدن بود. شیوع بالای عفونت در بیماران سوختگی در بیمارستان زارع و سطوح بالای مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های ایزوله شده، لزوم بکارگیری استراتژی دقیق جهت کنترل عفونت در بخش سوختگی، اندیشیدن تدابیر لازم برای درمان عفونت در این بیماران و همین طور کنترل مقاومت آنتی بیوتیکی را یاد آور می سازد.
کلید واژه ها: بخش مراقبتهای ویژه سوختگی, عفونت سوختگی, آسیتتوباکتر بومانی, باکتری های جدا شده از محیط بیمار, حساسیت آنتی بیوتیکی

ثبت‌شده: 15 تیر 1392
پذیرفته‌شده: 31 شهریور 1392