ايمونوفنوتيپ لوسمي لنفوبلاستيک حاد در کودکان مراجعه کننده به مركز آموزشي درماني کودکان تبريز در سالهای (85-82)

عظیم رضامند 1، محمد امین رضازاده ساعتلو 2*، کاظم غفارزاده سخا 1، ندا دائی اوغلی لیل آبادی 2

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، بیمارستان کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز٬ تبریز٬ ایران
2 مرکز تحقیقات نارسایی مزمن کلیوی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز٬ تبریز٬ ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: dr_amin_re@yahoo.com

زمینه و اهداف: لوسمی حاد شایعترین بدخیمی دوران کودکی می باشد و تقریباً یک سوم سرطانهای کودکان را شامل می شود. لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) تقریباً ٧٥٪ لوسمی های حاد کودکان را شامل می شود. بیماران مبتلا به ALL با علایمی نظیر تب، ضعف، رنگ پریدگی و کاهش وزن تظاهر می یابند. ایمونوفنوتایپ که توسط فلوسیتومتری انجام می شود یکی از راههای تشخیص ALL می باشد و در تعیین لوسمی و زیرگروه ALL بکار می رود. این مطالعه جهت بررسی لوسمی لنفوبلاستیک حاد و فنوتیپ های آن در کودکان منطقه آذربایجان طراحی و اجرا شده است. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی ـ مقطعی طراحی و اجرا شده است. جمعیت مورد مطالعه این تحقیق شامل١٥٠ کودک مبتلا به ALL مراجعه کننده به بیمارستان کودکان تبریز در فاصله سالهای ١٣٨٢تا ١٣٨٧بوده است. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از پرونده بیماران که در بیمارستان موجود بوده است استخراج گردید. یافته ها: تعداد 150 بیمار که اطلاعات پرونده آنها کامل بود وارد این تحقیق شدند. از این تعداد، ٨٤ نفر از بیماران (٥٦٪) مذکر و ٦٦ نفر (٤٤٪) مونث بودند. میانگین سن بیماران در این مطالعه ٠٣/٤ ± ٦٢/٦ سال بدست آمد. میانگین هموگلوبین و پلاکت بیماران ٤٥/٢ ±٧٦/٨گرم در دسی لیتر و١٠٧٢٠ ±١١٦٠٠٠میلیمتر مکعب بود. شایعترین ایمونوفنوتایپ، pre – B Cell و ایمونوفنوتایپ نوع Mixed با کمترین شیوع می باشد. نتیجه گیری: توزیع اپیدمیولوژیک پارامترهای خونی و برخی علایم بالینی و همچنین ایمنوفنوتیپ ALL در استان آذربایجانشرقی با مطالعات دیگر در مناطق گوناگون جهان همخوانی دارد.
کلید واژه ها: لوسمی لنفوبلاستیک حاد, کودکان, ایمنوفنوتیپ, فلوسیتومتری

ثبت‌شده: 23 بهمن 1392