تعيين گونه هاي مختلف قارچي در نمونه هاي زخم قرنيه ارسالي به آزمایشگاه قارچ شناسی دانشكده پزشكي تبریز

نجيبه اصل رهنماي اكبري 1*، اصغر صالحپور رنجدوست فام 1، مهرانگيز رجايي 2

1 گروه انگل و قلرچ شناسي، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز،‌تبریز، ایران
2 گروه ايمني شناسي، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Nagibeh_a@yahoo.com

زمینه و اهداف: کراتیتهای قارچی یکی از مهمترین بیماریهای چشمی هستند. در جوامع توسعه نیافته 30% کوریهای چشم را کراتیتهای میکروبيال تشکیل می دهد. مطالعه حاضر بررسی گونه های قارچی در نمونه های زخم قرنیه است که از بیماران مشکوک به عفونت قارچی چشم تهیه و به آزمایشگاه قارچ شناسی دانشكده پزشكي تبریز ارسال گردیده است. مواد و روش ها: اين بررسي يك مطالعه ي مقطعي-توصيفي بوده و بر روي تعداد 30 نمونه زخم قرنیه كه از بیماران مشکوک به عفونت قارچی قرنيه چشم تهيه و به آزمايشگاه قارچ شناسي دانشكده پزشكي تبريز ارسال شده بود، در طي دو سال انجام گرفته است. آزمايش مستقيم نمونه ها با استفاده از هيدروكسيد پتاسيم 10%(KOH10%) بعمل آمد و آزمايش كشت در محيط هاي سابرو دكستروز آگار (Sabouraud Dextrose Agar) و مايكوزيل آگار فاقد اكتيديون(Mycosel Agar without actidioun SC) انجام گرفت. موارد مثبت مخمری توسط کیت API32C ، ايجاد ژرم تيوب و كلاميدوكونيدي تعيين هويت شدند و مورفولوژی کلنی، بررسي ميكروسكوپي، كشت روي لام (اسلايد كالچر) براي تعيين گونه هاي قارچهاي رشته اي بكار گرفته شد. یافته ها: در این مطالعه مردان بیش از دو برابر زنان مبتلا به عفونتهای چشمی قارچي بودند. 12 نمونه (40 درصد) از نظر وجود قارچ در دید مستقیم و 9 نمونه (30 درصد) در کشت از نظر قارچ مثبت بود. گونه های فوزاریوم (Fusarium)، آسپرژیلوس (َAspergillus)، کاندیدا آلبیکانس (Candida albicans) و کورولاریا (Curvularia) بترتیب بيشترين ارگانیسم های جدا شده از نمونه های زخم قرنیه ارسالی بودند. بحث: تشخيص و درمان کراتیتهای قارچی، هنوز هم مورد بحث و اختلاف نظر بین متخصصين چشم پزشکی است. آزمايش مستقيم با استفاده از هيدروكسيد پتاسيم 10% مي تواند يك روش بسيار مهم، ساده و تست حساس براي تشخيص كراتيتهاي قارچي باشد. در مطالعه حاضر، نيز آزمايش مستقيم بيشتر از روش كشت مثبت بوده و فوزاريوم (Fusarium) و آسپرژيلوس (Aspergillus)بيشتر از ساير گونه هاي قارچي از نمونه هاي زخم قرنيه جدا گرديد.
کلید واژه ها: کراتیتهای قارچی, زخم قرنیه, گونه های قارچی, تشخیص

ثبت‌شده: 11 آذر 1392