بررسی توصیفی اندیکاسون های اسپلنکتومی انجام شده در ده سال اخیر در مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز (1388-1379)

عظیم رضامند 1، سعید اصلان آبادی 2، لاله علیزاده 3، محمدامین رضازاده ساعتلو 4*

1 گروه هماتولوژی اطفال ,بیمارستان کودکان, دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 بیمارستان کودکان, دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 پزشک عمومی
4 مرکز تحقیقات سل و بیماری های ریوی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: dr_amin_re@yahoo.com

زمینه و اهداف: طحال بزرگترين ارگان لنفوئيد در بدن است و نقش آن فيلترينگ جريان خون، تقويت سيستم ايمني بدن ، ذخيره سازي و عملكرد خونسازي مي باشد. تروما، آنوماليهاي مادرزادي و پاتولوژيك از اندیکاسیون های اسپلنکتومی می باشد. هدف از این مطالعه بررسي اندیکاسیون های ١٠ ساله اسپلنكتومي در بیمارستان کودکان تبريز می باشد. مواد و روشها: در یک مطالعه توصیفی گذشته نگر بر روی کودکانی که در بیمارستان کودکان تبریز تحت اسپلنکتومی قرار گرفته بودند، اندیکاسیون های اسپلنکتومی را در این کودکان مورد بررسی قرار دادیم. یافته ها: از کودکان مورد مطالعه، ٣٤ نفر پسر و ٣٥ نفر از کودکان مورد مطالعه دختر بودند. میانگین سن کودکان پسر ٧٧/٤٢ ± ٢٠/٩٩ ماه و میانگین سن کودکان دختر ٢٤/٣٥± ٤٢/١٢٥ ماه بود (٠٠٧/٠=P). بتا تالاسمی ماژور با ٢٣مورد شایعترین اندیکاسیون اسپلنکتومی در کودکان مورد مطالعه بود. سایز طحال در ٢٢ نفر از کودکان مورد مطالعه نرمال و در ٤٧ نفر از کودکان مورد مطالعه سایز طحال بزرگ بود. افت پلاکت در ٢ نفر، ترومبوز ورید پورت در ٣ نفر، سپسیس، مننژیت راجعه، و CVA و ترومبوز حاد ورید فمورال مشترک هرکدام در یک مورد از کودکان مورد مطالعه عوارض بعد از عمل در کودکان تحت اسپلنکتومی بود. تنها 7 نفر از کودکان مورد مطالعه بعد از عمل فوت کرده بودند که ٢ مورد از علل مرگ نارسایی قلبی در زمینه بیماری زمینه ای تالاسمی بوده است. در مطالعه ما تروما در ٣ نفر(٣٤/٤٪) از کودکان مورد مطالعه اندیکاسیون اسپلنکتومی بود که یک نفر از این کودکان فوت کرده بودند. نتیجه گیری: بتا تالاسمی ماژور، اسفروسیتوز ارثی و ITP از شایعترین علل اسپلنکتومی در کودکان مورد مطالعه بودند و در مطالعه ما ٥ نفر از کودکان با تالاسمی فوت کرده بودند که ٢ مورد به علت نارسایی قلبی در زمینه تالاسمی، ٢ مورد در اثر ترمبوز ورید پورت و یک مورد در اثر CVA فوت کرده بودند. میزان مورتالیته و عوارض بعد از عمل در این کودکان مبتلا به اسفروسیتوز ارثی ٠٪ بود. میزان عوارض بعد از عمل١٨/٢٣٪، ریسک عفونت و سپسیس ٠٧/٣٪ و میزان مورتالیته در مطالعه ما ١/١٠ ٪ بود.
کلید واژه ها: اسپلنومگالی, اسپلنکتومی, اندیکاسیون, عوارض, مورتالیته, کودکان

ثبت‌شده: 16 بهمن 1392