ارتباط شاخص توده بدنی قبل از بارداری با روش زایمان

فرزانه ظاهری 1، روناک شاهوی 2*، دائم روشنی 3، لیلا هاشمی نسب 2

1 دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2 گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3 گروه اپیدمیولوژی و آمار حیاتی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: rshaho@yahoo.com

زمينه و اهداف: چاقی مادر قبل از حاملگی با افزایش خطر عوارض حاملگی و زایمان مانند: اختلال عملکرد رحم، اینداکشن و سزارین همراه است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط شاخص توده بدنی قبل از بارداری با روش زایمان انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی 1354 خانم حامله مراجعه¬کننده برای زایمان به بیمارستان بعثت شهر سنندج، مرکز استان کردستان در غرب ایران مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه ها بصورت نمونه¬گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. معیارهای ورود به مطالعه حاملگی تک قلو ترم، دارای دفترچه بهداشتی، مراجعه به درمانگاه حداکثر تا هفته 12 بارداری بود. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه دو قسمتی شامل مشخصات جمعیتی و سوالاتی در مورد روش زایمان گردآوری شد. داده ها با نرم افزار SPSS (نسخه 15) با روشهای آمار توصیفی و مجذور کای تحلیل شد. یافته¬ها: شیوع اضافه وزن BMI بیش از 26 در جمعیت تحت مطالعه 38 درصد و شیوع چاقی در خانم های مسن، مولتی پار، دارای تحصیلات ابتدایی، خانه دار بیشتر بود. آزمون آماری مجذور کای ارتباط معنی داری را بین اینداکشن و نوع زایمان با شاخص توده بدنی مادر نشان داد (05/0>P). یافته¬ها ارتباط معنی¬داری را بین علل سزارین و شاخص توده بدنی نشان دادند (05/0>P). نتیجه¬گیری: خانمهای دارای شاخص توده بدنی بالا در طول حاملگی و زایمان نیاز به مراقبتهای بیشتری دارند و با آموزش، مشاوره تغذیه و بهداشت و بدست آوردن وزن مناسب توسط خانم ها قبل از بارداری، می¬توان در ارتقای سلامت مادر و نوزاد گام موثری برداشت.
کلید واژه ها: شاخص توده بدنی, روش زایمان طبیعی, اینداکشن لیبر, سزارین

ثبت‌شده: 08 تیر 1392