مقایسه فاکتورهای بیولوژیک موثر در استخوانسازی در نوزادان تغذیه کننده با شیر مادر و شیر خشک

ماندانا رفیعی 1، امیر قربانی حق جو 2*، فرداد معصومی 1

1 مرکز تحقیقات گوارش و کبد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ghorbaniamir@hotmail.com

زمینه و اهداف: شیر انسان مایع بیولوژیک پیچیده ای است که شامل عوامل تغذیه ای و حفاظتی مانند استئوپروتگرین (OPG) می باشد که در غلظتی با بیش از1000 برابر بالاتر از آن مقدار طبیعی آن در خون انسان وجود دارد. نقش OPG بخصوص ترمیم و بازسازی استخوان و همچنین سیستم ایمنی در اتصال آن به گیرنده فاکتور هسته ای کاپا B (RANK) می باشد. مواد و روش ها: در مطالعه مقطعی حاضر سطح سرمی OPG و (serum Soluble receptor activator of nuclear factor-kappa B ligand)sRANKL در 45 نوزاد شیرخوار با 44 نوزادان تغذیه شده با شیر خشک مقایسه شده اند. یافته ها: در نوزادان شیر خوار سطح سرمی OPG به طور معنی داری بالاتر ( 001/0< P) . تفاوت قابل توجهی بین سطوح سرم از sRANKL در دو گروه مورد مطالعه (0.8 =p ) مشاهده نشد. نتیجه گیری: سطوح بالای OPG در سرم نوزادان شیرخوار در مقایسه با نوزادان تغذیه شده با شیر خشک می¬تواند بیانگر نقش OPG در رشد و بازسازی استخوان و فعالیت ایمنی باشد که ممکن است برتری تغذیه با شیر مادر را در دوران شیرخوارگی اثبات کند.
کلید واژه ها: استئوپروتگرین (OPG), گیرنده محلول فعال کننده فاکتور هسته ای کاپاB لیگان

ثبت‌شده: 28 اردیبهشت 1392
پذیرفته‌شده: 15 تیر 1392