تاثیر یک دوره تمرینات زنجیره بسته حرکتی عضلات ران بر اصلاح هایپر پرونیشن پا

امیر داداش پور 1*، رسول محمدی 2، مهسا خلج 3، علی داداش پور 3

1 گروه حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2 گروه بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران
3 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Dadashpoor.amir@gmail.com

زمینه و اهداف: در زنجیره بسته حرکتی، هایپرپرونیشن پا سبب راستای نامناسب و تضعیف اندام تحتانی در کل زنجیره حرکتی می¬شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر یک دوره تمرینات زنجیره بسته حرکتی عضلات ران بر اصلاح ناهنجاری هایپرپرونیشن ¬پا بود. مواد و روش¬ها: 30 نفر شرکت¬کننده مرد به صورت هدفمند که هایپرپرونیشن ¬پا داشته انتخاب و به¬طور تصادفی در دو گروه 15 نفری مداخله و شاهد قرار گرفتند. ابتدا هایپرپرونیشن ¬پای شرکت¬کنندگان با گونیامتر و قدرت عضلات ابداکتور و چرخاننده¬خارجی ران با دیناموتر دستی اندازه¬گیری شد. سپس گروه مداخله به مدت شش هفته، و با تواتر سه جلسه در هفته تمرینات چرخشی زنجیره بسته حرکتی عضلات ران را اجرا نمودند. گروه شاهد فعالیت معمول خود را سپری نمود. پس از شش هفته میزان قدرت عضلات و هایپرپرونیشن¬ پا مجدداً اندازه¬گیری شد. تغییرات درون و بین گروهی با استفاده از آزمون¬های Independent t و Paired t در سطح معنی‌داری (05/0 P) تحلیل گردیدند. یافته¬ها: نتایج آزمون Paired t مشخص ساخت که اختلاف معنی¬داری در قدرت عضلات ابداکتور و چرخاننده ¬خارجی و همچنین هایپرپرونیشن¬ پا بین پیش و پس آزمون گروه مداخله وجود دارد اما این تغییرات در گروه شاهد معنی¬داری مشاهده نشد. نتایج آزمون Independent t بیانگر بود که بین دو گروه مداخله و شاهد در پیش آزمون قدرت عضلات ابداکتور، چرخاننده¬خارجی و هایپرپرونیشن پا تفاوت معنی¬داری وجود ندارد اما در پس آزمون تفاوت معنی¬داری مشاهده گردید. نتیجه¬گیری: اجزای بدن مانند حلقه¬های به¬هم پیوسته یک زنجیرند که هر جزء روی دیگری تاثیر می¬گذارد پس با اجرای تمرینات زنجیره بسته حرکتی در حالت متحمل وزن و افزایش قدرت عضلات نزدیک به تنه (Proximal) اندام¬تحتانی می¬توان هایپرپرونیشن ¬پا ناحیه دور از تنه (Distal) اندام¬تحتانی را اصلاح نمود.
کلید واژه ها: هایپرپرونیشن پا, تمرینات زنجیره بسته حرکتی, عضلات ابداکتور ران, عضلات چرخاننده خارجی ران

ثبت‌شده: 21 خرداد 1392
پذیرفته‌شده: 14 مرداد 1392