سطح سرمی فاکتور نکروز توموری آلفا در بیماران مبتلا به دژنراسیون ماکولای وابسته به سن از نوع مرطوب

علیرضا جوادزاده 1، امیر قربانی حق جو 1، یاشار عمی زاده 2*، نادر بهاری وند 1

1 بیمارستان چشم پزشکی نیکوکاری تبریز، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز،‌ تبریز، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز،‌ تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: yashar.amizadeh@gmail.com

زمینه و اهداف: دژنراسیون ماکولای وابسته به سن از نوع مرطوب یک بیماری ناتوان کننده در سنین کهولت بوده و با توجه به افزایش متوسط سن جمعیت در جهان، از جمله مسایل مهم بهداشتی در سال های آتی خواهد بود. فاکتور نکروز توموری آلفا بعنوان یک پروتئین فاز حاد، در سنین بالا، بیماری آلزایمر، آترواسکلروزیس، دیابت نوع 2 افزایش می یابد. مواد و روش ها: در قالب یک مطالعه مورد-شاهدی، 40 چشم مبتلا به دژنراسیون ماکولای وابسته به سن از نوع مرطوب و 49 چشم از بین افراد سالم انتخاب و سطح سرمی TNF-α، پروفایل چربی و قند خون ناشتا مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: تفاوت میانگین سنی و نسبت مرد به زن در دو گروه معنی دار نبود (441/0، 09/0). سطح سرمی TNF-α بطور معنی داری درگروه مورد بالاتر بدست آمد 2/0 (1/0-58/0) و 1/0 (0-2/0)، 002/0Median (IQR); = p نتیجه گیری: TNF-αمی تواند در پاتوژنز بیماری دژنراسیون وابسته به سن ماکولا از نوع مرطوب نقش داشته باشد و مداخلات دارویی و یا غیر دارویی، ممکن است نقش بسزایی در آهسته نمودن و یا حتی متوقف کردن سیر پیشرفت بیماری داشته باشد.
کلید واژه ها: فاکتور نکروز توموری آلفا, دژنراسیون ماکولای وابسته به سن از جنس مرطوب, کهولت سن

ثبت‌شده: 28 اردیبهشت 1392
پذیرفته‌شده: 15 تیر 1392