تاثير هیجانی موسيقي بر پاسخ های قلبی عروقی در افراد مبتلا به فشار خون بالای اولیه در بر اساس سیستم های مغزی رفتاری: در مقایسه با افراد سالم

احمد سپرهم 1، ناصر اصلان آبادی 1، منصور بیرامی 2، بابک صادقی 2، داود عزتی 2*

1 مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Ezzatid@yahoo.com

زمینه و اهداف: افرادی که به انواع خاصی از موسیقی گوش می دهند، متناسب با ویژگی های شخصیتی، حالات هیجانی و واکنش های فیزیولوژیکی متفاوتی را تجربه می کنند. این تحقیق با هدف تعییین تاثیر هیجانی انواع موسیقی بر پاسخ های قلبی- عروقی در افراد مبتلا به فشارخون بالای اولیه در مقایسه با افراد سالم براساس سیستم های مغزی- رفتاری انجام شد. مواد و روش ها: 113 نفر از بیماران مرد مبتلا به فشار خون بالای اولیه و 98 مرد سالم، پرسشنامه سیستم های مغزی – رفتاری Carver و White (فرم کوتاه) را تکمیل نمودند. سپس بر اساس نمره های نهایی، افراد بيمار و سالم به دو گروه (با وي‍ژگي شخصيتي سیستم بازداری رفتاری Behavioral Inhibition Systemو سیستم فعال ساز رفتاري Behavioral Approach System) تقسيم شدند كه شامل50 مرد بیمار مبتلا به فشار خون بالای اولیه (25 نفر BIS و 25 نفر BAS) و 50 مرد سالم (25 نفر BIS و 25 نفر BAS) بودند كه به شیوه در دسترس انتخاب شدند. (دامنه سنی 50-30 و میانگین 42 سال). ابتدا، فشار خون و تعداد ضربان قلب آزمودنی ها قبل از ارائه هر گونه محرکی ثبت شد. سپس، به آزمودنی ها موسیقی با ریتم آرام القا شد بعد از 15 دقیقه استراحت به همراه یک تکلیف شناختی، موسیقی با ریتم تند القا شد. میزان فشار خون و ضربان قلب آزمودنی ها پس از ارائه هر دو موسیقی اندازه گیری و ثبت شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بیماران BAS کاهش بیشتری را در فشار خون سیستولیک و ضربان قلب نسبت به بیماران BIS بعد از ارائه موسیقی با ریتم آرام بدست آوردند و افراد سالم BAS نیز کاهش بیشتری را در هنگام ارائه موسیقی با ریتم آرام در مولفه های فشارخون سیستولیک و ضربان قلب، نسبت به افراد سالم BIS بدست آورده اند اما با اینکه موسیقی با ریتم تند بر روی شاخص های فیزیولوژیکی موثر بود اما باعث بوجود آمدن تفاوت های معنی دار در هیچ یک از دو گروه نشده است. نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدست آمده، افراد BIS عواطف منفی بیشتری نسبت به افراد BAS تجربه می کنند. بنابراین، میتوان از شیوه های القای خلق، در راستای بهبود سلامت این افراد بهره گرفت.
کلید واژه ها: فشارخون, ضربان قلب, فشارخون بالای اولیه, سیستم فعال ساز رفتاری, سیستم بازداری رفتاری

ثبت‌شده: 19 خرداد 1392
پذیرفته‌شده: 12 شهریور 1392