تحقیقی

وضعیت تغذیه ای و ارتباط آن با اختلال افسردگی در سالمندان با زندگی آزاد شهر تبریز

لاله پیاهو 1، یاسر خواجه بیشک 1، بهرام پورقاسم گرگری 2*، محمد باقر کبیر علوی 2، محمد اصغری جعفر آبادی 3

1 کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه تغذیه، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه بیوشیمی و رژیم درمانی، مرکز تحقیقات تغذیه، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات آموزش علوم پزشکی، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Pourghassemb@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: سالمندی بعنوان یکی از مراحل مهم زندگی انسان با اختلالات فیزیولوژیکی و روانی بسیاری از جمله سوءتغذیه و افسردگی همراه است. شواهدی مبنی بر ارتباط سوءتغذیه و افسردگی وجود دارد. نظر به محدودیت مطالعات در این زمینه در منطقه، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه¬ای و ارتباط آن با اختلال افسردگی در سالمندان با زندگی آزاد شهر تبریز در سال 1391 انجام شد. مواد و روش¬ها: این مطالعه مقطعی با رویکرد تحلیلی بر روی 184 سالمند (97 مرد و 87 زن) سنین 60 سال و بالاتر انجام شد. نمونه-گیری بصورت تصادفی از میان سالمندان مراجعه کننده به مراکز روزانه نگهداری شهر تبریز انجام شد. از پرسشنامه¬های ارزیابی مختصر تغذیه-ای (Mini Nutritional Assessment, MNA) و مقیاس افسردگی سالمندان (Geriatric Depression Scale, GDS) به ترتیب برای ارزیابی وضعیت تغذیه¬ و سطح افسردگی استفاده شد. داده¬ها به صورت فراوانی (درصد) ارائه شد. از آزمون کای دو و ضریب همبستگی اسپیرمن برای ارزیابی ارتباط بین متغیرها استفاده شد. یافته¬ها: بیش از 50% سالمندان وضعیت تغذیه¬ای نامطلوبی داشتند (2/6% سوءتغذیه¬ای و 7/46% در معرض خطر سوءتغذیه). شیوع سوءتغذیه در زنان پنج برابر مردان بود. نتایج GDS نشان داد که 1/14% سالمندان افسردگی شدید و 3/28% آنها افسردگی ملایم داشتند. بین MNA و GDS ارتباط مثبت معنی داری وجود داشت (42/0=r ،001/0p<) که این ارتباط در زنان سالمند قویتر از مردان بود (001/0p<). نتیجه¬گیری: وضعیت تغذیه¬ای و روانی در سالمندان شرکت کننده در مطالعه در سطح قابل قبولی نبود. از این رو توجه مسئولان مراقبت های بهداشتی در جهت افزایش کیفیت زندگی سالمندان ضروری به نظر می رسد.
کلید واژه ها: افسردگی, سالمند, وضعیت تغذیه ای

ثبت‌شده: 27 بهمن 1391