چکیده
زمينه و اهداف: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در جهت ارتقاء مراقبت از مادران در منزل، واحد درسي زايمـان در منـزل را در برنامة آموزشي دانشجويان مامايي گنجانده اسـت. ميـزان زايمان در منـزل در مناطـق روسـتايي اسـتان آذربايجان ¬شرقي¬ 9/22% كـل زايمان¬ها است، اما آمار درستي از ميزان آن در مناطق شهري استان در دسترس نيست. بنابراين بر آن شديم كه درصد ماماها، دانشجويان مامايي و مادران موافق با زايمـان در منـزل را تعيين كنيم و به مقايسة درصد موافقت سه گروه بپردازديم.
روش بررسي: دراين مطالعة توصيفي ـ مقايسه¬اي ديدگاه 721 نفر (كليه 91 نفر ماماي شاغل در مراكز بهداشتي- درماني، كليه 80 دانشجوي مامايي شبانه، روزانه، آزاد و550 مادر باردار و تازه زايمان كرده) مورد بررسي قرار گرفت. ابزار گردآوري اطلاعات برگة پرسشنامه بود. جهت تجزيه و تحليل داده¬ها از روشهاي آماري توصيفي و استنباطي استفاده شد.
يافته¬ها: نتايج مطالعه نشان داد كه به ترتيب 6/54%، 8/65%و 7/13% از ماماها، دانشجويان مامايي و مادران، زايمان در منزل را روش مناسب ختم بارداري دانستند. اكثر ماماها و دانشجويان مامايي با زايمان در منزل موافق ولي اكثر مادران مخالف بودند. مقايسة نظرات سه گروه فوق نشان داد كه در اكثر موارد معايب و مزايـاي زايمان در منـزل، نظرات مـادران با دو گـروه ديگر تفـاوت معـني¬داري دارد (005/0p<).
نتيجه گيري: يافته¬ها نشان داد كه مادران جهت انتخاب آزاد و آگاهانة محل تولد به اطلاعات بيشتري نياز دارند. به علاوه وزارت محترم بهداشت، درمان آموزش پزشكي جهت اجراي موفقيت¬آميز اين طرح بايد تمهيدات و امكانات لازم را فراهم كند.