عفت خدايياني، شهلا بابايي نژاد، جمال الدين حسن زاده، مرتضى دانش، مهدي اميرنيا*، كامران صداقت
چکیده
زمينه و اهداف: آكنه يكي از بيماريهاي شايع پوستي است. عدم درمان اصولي اين بيماري مي تواند موجب ايجاد جوشگاه دايمي و پيگمانتاسيون (تيرگي رنگ پوست) شود كه اين مسايل به خصوص در سنين جواني و نوجواني كه شايع ترين سن ابتلا به اين بيماري تلقي مي شوند، ميتواند موجب بروز اثرات روان شناختي مهم در نزد بيماران شود. با توجه به خاصيت لايه برداري سطحي محلول جسنر، از اين روش درماني براي درمان آكنه به خصوص كمدوها كه نقش محوري در ايجاد ضايعات التهابي دارند، استفاده شده است. هدف از اين مطالعه تعيين اثر لايه برداري محلول جسنر در درمان آكنه بوده است.
روش بررسي: اين مطالعه بر روي 15 بيمار مبتلا به آكنه خفيف تا متوسط انجام شده است. بيماران در 4 جلسه با فاصله يك هفته توسط محلول جسنر لايه برداري شدند. اين محلول به صورت تركيب اسيد ساليسيليك 4% ، رزورسينول 14% و اسيد لاكتيك 14% در اتانول ساخته شده است. بعد از پاك كردن پوست صورت با الكل محلول به پوست صورت ماليده شده و بعد از ايجاد اريتم با آب شسته مي شود. بعد از اين عمل لازم است بيمار از كرم هاي ضد آفتاب استفاده كند.
يافته ها: نتايج به دست آمده از اين مطالعه بيانگر كاهش تعداد كمدوها (از 73/72 به 93/ 36 ) و پوسچول ها (از 13/9 به 4/6 ) بدون بروز عارضه جانبي بود
(001/0p<). همچنين بين سن و ميزان پاسخ به روش درماني با محلول جسنر در رابطه با كاهش تعداد كمدوها پوسچول ها و پاپول ها همبستگي معكوس معني داري مشاهده شد كه بيانگرمؤثر بودن اين روش برروي بيماران جوان است.
نتيجه گيري: با توجه به نتايج حاصل از اين مطالعه به نظر مي رسد كه اين روش به علت آسان بودن روش انجام كار، ارزان بودن و بدون عارضه بودن، درمان مناسبي براي آكنه باشد.